Hur har det gått att samsas i Dalasamverkan? – Delade uppfattningar om den saken bland politikerna.

Sex partier styr regionen – så har det gått att samarbeta

Uppdaterad
Publicerad

Efter valet 2018 inleddes förhandlingar bakom stängda dörrar där Dalasamverkan, med sex partier i samarbete, till slut presenterades som ny majoritet för Region Dalarna. Ett samarbete som nu när halva mandatperioden gått har fungerat toppen enligt de själva, men där de mindre partierna inte fått höras, enligt oppositionen.

Det fanns farhågor om hur det nya styret, som tog över efter 92 år av rött styre, skulle kunna samarbeta på ett bra sätt, när de var så många partier och politiker som skulle samarbeta.

Oppositionen har framfört att samarbetet verkar rörigt och att det utifrån verkar som att det är Moderaterna, med regionstyrelsens ordförande Ulf Berg i spetsen som styr, medan de andra bara hänger med. Men enligt majoriteten själva har samarbetet funkat utan problem.

– Är det inte naturligt i ett samarbete att den som är regionstyrelsens ordförande är den som får ljuset på sig? Så ser det ut i kommunerna också, där är det ju inte heller ett parti som styr, men man kan tro det eftersom den enda man ser är kommunalrådet. Så funkar det inte i praktiken. Han skulle inte klara av att stå där om han inte visste att vi backar upp det, säger det centerpartistiska regionrådet Sofia Jarl.

Vill du veta mer om samarbetet och hur det kan se ut i politiska toppen? – Se klippet om hur sexpartisamarbetet funkat!

Halvvägs i politiken – vad vill du fråga politikerna?

Lina • Vad är det korrekta namnet på den styrande majoriteten? Varför använder SVT olika namn i olika artiklar?

Hej!
Den styrande majoriteten kallar sig för Dalasamverkan. SVT Dalarna använder det namnet eller kort och gott ”majoriteten”, vilket den de facto är

Pinnat inlägg

Tack för alla frågor om politiken i Region Dalarna. Nu stänger vi chatten för den här gången.
/Bodil Ljungberg SVT Dalarna

Pinnat inlägg

Besviken • Hur tänker Ulf Berg när han vill snabbutreda om att lägga ut ambulanssjukvården på entreprenad för att få en så kallad säkrare och tryggare ambulanssjukvård. Det finns starka belägg för att detta kommer leda till en försämrad kompetens hos personalen, sämre utrustning och rasera det fina samarbete mellan kliniker och kommuner som byggts upp i verksamheten. HUR kan detta öka patientsäkerheten och gynna patienterna?? En god och säker vård måste få kosta.

Dalasamverkan svarar:

”Hej! Det är precis de frågorna vi hoppas få svar på med hjälp av en utredning. I dagsläget ser vi att såväl utryckningstider som kostnader för Dalarnas ambulanssjukvård i dagsläget ligger på en nivå som kan förbättras. Med hjälp av en utredning som fokuserar på våra förutsättningar här i Dalarna, kan vi se om det de facto går att få en bättre, säkrare och tryggare ambulanssjukvård för de skattepengar medborgarna betalar. Resultaten av att lägga ut ambulanssjukvård på entreprenad varierar. Om utredningen visar att vi kan få kortare utryckningstider med en privat utförare till de delar av Dalarna som i dagsläget får vänta längre bör vi göra så. Du ska kunna få en likvärdig och god vård oavsett var i länet du bor”



Daniel • Bra att landstinget äntligen är på rätt väg! Hoppas Dalasamverkan kan fortsätta leverera.

Anställd Region Dalarna • Hur kan Ms Ulf Berg anlita nya ekonomidirektören i RD som enligt uppgift gjort dåligt jobb i Sthlm . Bör granskas med lupp.

Dalasamverkan svarar:

”Vår nye ekonomidirektör har inte gjort ett dåligt arbete vid Region Stockholm. Som lojal medarbetare blev det hans uppgift att försvara Nya Karolinska Sjukhuset (NKS), det tionde bästa sjukhuset i världen, trots att han som tjänsteman inte var delaktig i beslutet. Inriktningsbeslutet för NKS togs för övrigt i full politisk enighet av alla partier.”

Birger • Hur stor är landstingets pensionsskuld som S-styret dragit på oss?

Dalasamverkan svarar:

”För närvarande ungefär 8 miljarder kronor varav 4 miljarder kronor inte ingår i balanskravet. Dalasamverkan sätter dock av 400 miljoner kronor per år till pensioner så pensionsskulden minskar successivt.”

Anna • Har hört rykten att Dalasamverkan ska höja friskvårdsbidraget till oss anställda i Regionen. Stämmer det? Hade varit väldigt välkommet.

Dalasamverkan svarar:

” Det stämmer. Dalasamverkan har höjt friskvårdsbidraget med 500 kronor så att samtliga medarbetare numera har 2000 kronor/år i friskvårdsbidrag.”

Algot Åhlberg • Varför vill Dalasamverkan ha en närakut i Ludvika? Är det inte bättre att alla i Västerbergslagen får åka ambulans till Falun som vi gjorde när sossarna styrde?

Dalasamverkan svarar:

”Tanken är just att undvika 5000-7000 ambulanstransporter till Falun varje år. Att undvika onödiga transporter är bra både för patienten och för miljön. Generellt arbetar Dalasamverkan för att vården ska komma närmare medborgarna.”

Inger Åhlberg • Hur har Dalasamverkan styrt Region Dalarnas ekonomi? Är resultatet nu bättre än tidigare mandatperioder?

Dalasamverkan svarar:

”Årets prognosticerade resultat är + 253 mkr. Under tidigare mandatperioder har Regionen haft stora underskott vilket påverkat soliditeten. Soliditet är ett tydligt mått att se om resultatet blivit bättre.  Nettokostnadsutveckling beskriver om  det finns en bra kontroll på om kostnaderna ökar/minskar. 

När Dalasamverkan tog över hade Region Dalarna en soliditet på +1 %, och vid utgången av 2020 är prognosen +8%. Om man räknar med pensioner intjänade före 1998, har soliditeten ökat till minus 60% vid årsskiftet jämfört med minus 88% när Dalasamverkan tog  över 2018.

Nettokostnadsutvecklingen har blivit bättre och har minskat från ca 9% (2018) till beräknat ca 4,4% vid årets slut (2020).”



Karin • Men hur kan man teckna avtal med Vårdexpressen när andra ratar det. Ännu mer pengar som försvinner ut i bara elände.

Dalasamverkan svarar:

”Hej! När det gäller att teckna avtal av detta slag så ligger det ansvaret på tjänstepersonsnivå. I fallet med just Vårdexpressen har man följt rutiner och de villkor som stipuleras i Upphandlingslagen. ”

Olle 74 år • Livskvalitet är friska tänder. Den som har normal LO lön har inte råd att gå till tandläkaren i världens rikaste land som Löfven säger. Det är bedrövligt, sorgligt ! Olle 74 år

Martin • Ingegerd Axelssons fråga borde givetvis besvaras av politikerna. Varför ställs inte frågan till politikerna? Svt:s Bodil Ljunggrens icke-svar tillför ingenting.

Hej Martin!

Den här chatten handlar om regionpolitik. Frågan du syftar på beslutas om på riksnivå och är alltså inget som regionpolitikerna kan påverka. Länken till 1177 visar på vad som gäller, se den som bonusinfo. Mvh Bodil Ljungberg

De styr över Region Dalarna:

Majoriteten Dalasamverkan:

Moderaterna (Ulf Berg, regionstyrelsens ordförande/Christer Carlsson, regionråd)

Centerpartiet (Sofia Jarl, regionråd)

Kristdemokraterna (Birgitta Sacrédeus, regionråd)

Liberalerna (Bo Brännström, regionråd)

Dalarnas sjukvårdsparti (Lisbeth Mörk-Amnelius, regionråd)

Miljöpartiet (Kerstin Lundh, regionråd)

Oppositionen:

– Socialdemokraterna (Elin Norén, oppositionsråd/Sebastian Karlberg, oppositionsråd/Abbe Ronsten, oppositionsråd)

– Vänsterpartiet (Maja Gilbert Westholm, oppositionsråd)

– Sverigedemokraterna (Benny Rosengren, oppositionsråd)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Halvtid i politiken

Mer i ämnet