två män och en kvinna som pratar in i mikrofoner

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bra om folk är pålästa om det kommer nya förslag i framtiden” – hör Fredrik Hurtig, Eskil Magnusson och Katarina Storkitt resonera kring konsekvenserna av den här folkomröstningsprocessen. Foto: Hannes Forssell/SVT

”Skönt, för jag hade inte bestämt mig än” – så tänker Orsaborna om vindkraftsnyheten

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet Mikael Thalin (C) i Orsa har kallat till ett extra kommunfullmäktige på tisdagen med avsikten att avbryta folkomröstningen. Men vad tänker Orsaborna om att processen stoppas så nära valdagen 9 juni?

Bakgrunden är att Dalavind, företaget som ville bygga vindkraftsparkerna i Noppikoski och Jordikamäkk, drog tillbaka sin ansökan förra veckan. Kungsörnar hade nämligen hittats i området, i större omfattning än vad som tidigare var känt.

Eftersom omröstningsfrågan var så specifikt formulerad kring ett kommunalt veto mot detta projekt gick det snabbt för kommunalrådet att tillsammans med de andra gruppledarna komma fram till att folkomröstningen borde avbrytas. Det ska klubbas formellt på tisdagskvällen.

I videoklippet har vi träffat folk på stan i Orsa och frågat hur de reagerade när nyheten släpptes förra veckan.

Frågeställningen i folkomröstningen:

Ska Orsa kommun tillåta vindkraftsprojekten Noppikoski och Jordikamäck?

Svarsalternativ: Ja/Nej/Avstår

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.