SMHI varnar nu för mycket höga vattenflöden och flera klass 2-varningar har utfärdats. Foto: Niko Ago/SVT

SMHI höjer varningsnivån – kan bli mycket höga flöden

Uppdaterad
Publicerad

Snön smälter supersnabbt. Nu höjer SMHI varningsnivån för höga flöden till en klass 2-varning i delar av landet. Enligt SMHI:s statistik händer detta mellan vart tionde till vart femtionde år.

Den snabba snösmältningen har börjat och SMHI har utfärdat flera varningar i landet. I Dalarna, Gävleborg, Örebro och Västmanland har SMHI utfärdat en klass 2-varning.

Redan nu vet man att den stora snömängden kommer att ställa till problem.

Vårfloden 2018

– Det kan bli översvämning. Det har funnits kopiösa mängder snö och det blir en stor vårflod, säger Nitzan Cohen, meteorolog på SVT.

Det är vattenflödet i mindre vattendrag, bäckar, diken och älvar som väntas nå klass 2-nivåer. Det varnas också för höga vattenflöden i Västernorrland, Uppsala och Värmlands län. Där gäller en klass 1-varning också.

Källare och vägar kan svämma över

Hur kan man påverkas som privatperson?

– Vägar kan svämma över och källare, beroende på hur man bor. Bor man nära ett vattendrag är det bra att hålla koll, säger SVT:s meteorolog.

Varningen utfärdades under torsdagen och gäller hela helgen. Varningen kan komma att utökas till fler län eftersom.

– Det beror på hur vädret utvecklar sig, säger Nitzan Cohen.

Hur vanligt är det att det utfärdas klass 2-varningar för höga flöden?

– Jag är ingen expert på hydrologi, men lokalt kan det nog hända någon gång per år, säger Cohen.

Här kan du läsa SVT:s senaste väderprognos.

Definition av Klass 2-varning för höga flöden

Mycket höga flöden i vattendrag på en nivå som uppkommer i snitt mellan vart tionde år och vart femtionde år. Översvämningsproblem på utsatta ställen. Om prognosen ändras till ännu kraftigare flöden uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårfloden 2018

Mer i ämnet