– Vi har inga särskilda råd att ge till kommunerna, mer än att man kan vidta anda åtgärder i första hand innan man fattar ett sådant beslut om distansundervisning, säger Ernlund.
”Se över matsalar och personalrum”
Sådana åtgärder kan vara till exempel att se över om olika klasser kan börja vid olika tider för att minska trängseln, se till att hålla ihop klasser och inte blanda grupper, att se över matsalar och framförallt att se över personalrum.
– Det är ovanligt att elever smittar lärare, däremot ser vi spridning personal emellan. Där är det viktigt att man ser över personalrum så man inte sitter trångt till exempel, säger Helena Ernlund.
Högre spridning bland ungdomar
Just nu har vi en högre smittspridning bland ungdomar än bland övriga befolkningen i Dalarna, även om skillnaden inte är jättestor.
– Det är en högre andel av ungdomarna som är sjuka, ungefär 15-16 procent att jämföra med ungefär 13 procent av befolkningen i stort, så har det varit i många veckor. Innan jul hade vi en del högstadieskolor där många elever var sjuka, säger Ernlund och fortsätter:
– Vi får se hur det utvecklar sig nu efter jullovet. Väljer man att hålla öppet är det viktigt att ha koll på utvecklingen, säger hon.