Socialkontoret i Orsa stängdes efter hot – endast bokade besök tillåts

Uppdaterad
Publicerad

Ett hot från en privatperson gjorde att socialkontoret i Orsa stängde under onsdagen. Kommunen har nu beslutat att hålla entrén till individ- och familjeomsorgen och miljökontoret låst veckan ut.

På onsdagen riktades ett hot mot individ- och familjeomsorgen (IFO) i Orsa. Polisen fick in larm om händelsen vid 10.30-tiden på förmiddagen. Vid 13.30-tiden meddelade Orsa kommun att det inte finns någon akut hotbild mot kommunen, enligt polisen.

Under torsdag och fredag kommer IFO:s och Miljökontorets dörrar vara låsta, men bokade besök genomförs. Detta görs i förebyggande syfte, meddelar Orsa kommun.

Polisanmälan upprättad

– Vi har en anmälan om ett hot mot en kommunal instans, men jag går inte in på vad hotet består av, säger polisens presstalesperson Lars Hedelin.

Hotet är anmält till polisen och ska inte vara riktat mot någon person utan mot socialtjänsten.

– Verksamheten fick ett hot till sig från en privatperson, vi följer rutiner vid hot och våld och ser till att personalen är i säkerhet, säger Marie Ehlin, kommunchef.

”Kommer jobba med riskbedömning”

Kommunen kommer nu att se över säkerheten och kan komma att vidta vissa åtgärder, som begränsade öppettider och att bara ta emot bokade besök.

Både socialkontoret på Lillågatan 2, och kommunhuset, på Parkgatan 1, stängdes efter hotet. Vid 12.30-tiden öppnade kommunhuset igen. När socialkontoret öppnar är oklart.

– Jag är inte säker på när de kommer att öppna, det kommer troligtvis bli vissa begränsningar den närmaste tiden, säger Marie Ehlin.

Företagshälsovården har kopplats in för att ge stöd till berörda.

Polisen vill inte uttala sig om det finns någon misstänkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.