Enligt polisen finns idag 59 utsatta områden i Sverige. Tjärna Ängar i Borlänge är ett av de områden som tidigare klassats som ett riskområde – en bedömning som kvarstår i polisens nya mätning för 2023.
– Att hamna på listan tar lång tid på samma sätt är det ett gediget arbete under lång tid att ta sig därifrån. De parametrar vi mäter går åt rätt håll och visar att de arbetsinsatser som vi gör är rätt arbetsinsatser, säger Fredrik Holm.
SVT Dalarna har tidigare rapporterat om fattigdom utifrån en rapport från Sveriges stadsmissioner. Där hamnar Borlänge på sjätteplats av de mest ekonomiskt utsatta.
Har det gjorts tillräckliga insatser?
– Även om man inte kommit i mål är det svårt att säga att man gör fel insatser eller att man inte gör tillräckligt. Det kan vara så att man gör rätt insatser men att det tar längre tid att få en vändning, säger Fredrik Holm.
Hör tillförordnad kommundirektör om beskedet i videon: ”Hoppas på ett annat resultat i nästa mätning”.
Polisens tre kategorier för områden
Utsatta områden är ett områden med låg socioekonomisk status, där kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Här sker till exempel offentliga våldshandlingar, öppen narkotika handel och människor visar ett öppet missnöje mot samhället.
Riskområden är områden som uppfyller kriterierna för ett utsatt område och där situationen riskerar att förvärras.
I särskilt utsatta områden visar invånarna en ovilja att delta i rättsprocesser. Det kan förekomma systematiskt hot och våld mot vittnen. Polisen har svårt att utföra sitt uppdrag. Det kan också förekomma extremism, kränkningar av religionsfriheten och personer som reser för att delta i krig.