”Vi ser att vi inte kan fortsätta såhär”, säger restaurangägaren Malin Zetterman. Foto: Sofie Lind, SVT

Trots stödet – krögarens oro större nu än för ett år sen

Uppdaterad
Publicerad

Från den 25 februari kan företagare i restaurangbranschen ansöka om omställningsstöd från regeringen. Men pengarna är bara en liten tröst för krögarna som redan nu går på knäna.

– 2020 handlade om ”hålla i och hålla ut”. År 2021 är bara ”håll ut”, säger Malin Zetterman som driver ett hotell och restaurang i Älvdalen.

Från att ha sitt bästa år någonsin – till det sämsta. Det är hotellägaren Malins resa senaste året. För trots möjligheten att söka omställningstöd från regeringen, så är det långt ifrån lugnt. Malin Zetterman och hennes man vänder på varenda krona för att få verksamheten i Älvdalen att gå ihop. Och framtiden är fortsatt oviss.

Coronaviruset i Dalarna

– Vi har sparkat personal nu, vilket vi inte tvingats till tidigare och vi slutar även med lunchen på obestämd tid då vi ser att vi inte kan fortsätta såhär, säger Malin Zetterman.

Hon är införstådd med restriktioner i samband med pandemin men att saker förändrats för branschen från dag till dag – utan särskilt lång framförhållning – är hon ändå kritisk till.

Även om året som gått haft utmaningar så är det nu när bufferten från tidigare år sinat som oron är som störst.

Hur nära är ni en konkurs?

– 13:e mars förra året var vi riktigt oroliga inför året som skulle komma. Men nu är en konkurs mer verkligt än då, säger Malin Zetterman och försöker ändå blicka hoppfullt mot sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet