Till vänster en bild på spänger som byggs på ett fjäll, till vänster en kvinna i rosa tröja som springer fjällmaraton

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med ut på fjället och se hur Idre fjällmaraton jobbar med att minska slitage och för att inte störa rennäringen. Foto: Idre fjällmaraton, KIA fjällmaraton

Tusentals löpare till Idre och Sälen – så jobbar fjällmaratonen för att minska slitaget

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för löpning i fjällnatur växer. De kommande två helgerna väntas totalt över 5 000 deltagare ge sig ut i höglänt terräng då Idre fjällmaraton arrangeras och följs sen av ett liknande arrangemang i Sälen. Men löpning i fjällterräng innebär även påfrestningar på naturen.

I Sälenfjällen finns sedan tidigare spänger som byggts för att minska slitaget i naturen, vilka även används under löpartävlingar. Det är även något som tävlingsarrangörer i Idre byggt för att se till att löparna som springer runt Städjan och Nipfjället inte sliter ner fjällnaturen.

– Man ska också komma ihåg att av de 3 000 anmälda så är det bara 1 600 deltagare som springer i naturreservatet på de längsta distanserna, säger Elisabeth Hansson som är traillöpare och en av arrangörerna bakom Idre fjällmaraton som har deltagarrekord i år.

Arbetar aktivt för att skydda fjällmiljön

Att loppet i Idre delvis går i naturreservat, gör att arrangörerna arbetar mycket med att justera bansträckningen i samråd med länsstyrelsen.

Spängerna får dessutom ligga kvar efter tävlingen. Det har gjort att fler hittat nya vägar ut på fjället.

– Det är en rolig bieffekt, att det blir mer spritt med besökare i hela området, säger Elisabeth Hansson.

En kvinna springer på Nipfjället i Idre

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fem tips som tar dig igenom fjällmaran – traillöparen Elisabeth Hansson vet vad man ska tänka på när man tar sig an ett lopp till fjälls. Foto: Sofie Lind/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.