Kvinna i blå vårdklädsel  i sittande intervju

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det värsta är om man skulle ge fel medicin” – undersköterskan Maria Edman berättar om farhågorna som kommer med de pass som ingår i det så kallade ”hälsoschemat”. Foto: Lotta Olin/SVT

Oro inom Avestas äldreomsorg att resurspass ska försämra vården av de äldre

Publicerad

Nu varnar personal inom Avestas äldreomsorg att deras resurspass kan leda till sämre vård för brukarna – framför allt inom demensvården.

Resurspassen innebär att personal behöver jobba på flera olika enheter och avdelningar än där de vanligtvis arbetar.

– En rörig dag när det är många i personalen blir de demenssjuka ofta oroliga på kvällen. Har man otur måste man ge dem lugnande då, säger Maria Edman, undersköterska på särskilda boende Framnäs i Avesta.

Skapar otrygghet

Enligt Maria Edman och undersköterskekollegorna Kicki Sjögren och Annika Ekholm skapar resurspassen otrygghet både för personalen och brukarna.

– Det är A och O att man känner varandra, speciellt på en demensavdelning, säger Maria.

De får stöd av Socialstyrelsen riktlinjer där det framgår tydligt att det är viktigt att eftersträva god kontinuitet och att dementa personer på särskilt boende inte möter för många personer i sitt dagliga liv.

Oro för medicineringen

Maria ser även andra orosmoment. Bland annat när det gäller säker medicinering.

– Det gäller att man ger rätt medicin till rätt person, och det är inte alltid det lättaste när man inte känner personerna som bor på avdelningen. Mardrömmen är att någon hamnar på lasarettet eller i värsta fall avlider, säger Maria.

Omsorgschefen: Mindre risk än vikarier

Resurspassen är en del av ”hälsoschemat” som infördes för att se till att alla som vill, kan arbeta heltid. Då krävs enligt kommunen flexibilitet – det som benämns resurstid – för att kostnaderna inte ska skena.

– När vi använder resurstiden för att täcka frånvaron innebär det att vi kan använda erfaren tillsvidareanställd personal från våra verksamheter. Vi ser att det är mindre risker förenade med detta än att ta in vikarier för att täcka frånvaron, skriver Avesta kommuns omsorgschef Elvira Sverkersson i ett mejl.

Resurspass

”Resurspass” innebär att en anställd täcker upp för frånvaro på den egna enheten/avdelningen eller på en annan enhet i kommunen där det fattas personal. Det innebär att en undersköterska kan få jobba på flera olika avdelningar eller boenden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.