Så måste samhället reagera om barn tigger

Uppdaterad
Publicerad

Två års fängelse. Det dömdes två föräldrar till efter att det uppdagats att deras 15-åriga dotter tvingats tigga. En dom som är unik och som experten på människohandel hoppas ska leda till att fler fall uppmärksammas.

– Det är viktigt för alla inklusive socialtjänst och allmänhet att vi måste bli bättre på att uppmärksamma barn som utsätts för sådant här på våra gator, säger Mia Schyberg som är koordinator mot människohandel och prostitution i region Bergslagen.

”Det är unikt att hon vågade berätta”

Det var i maj i år som föräldrarna dömdes efter att dottern flytt livet som tiggare. Och enligt Mia Schyberg är det här ett unikt fall då det är den första fällande domen för människohandel där ett barn tvingats sitta och tigga. Det är också unikt på så vis att flickan själv ville berätta och orkade berätta i tingsrätten trots att det var hennes mamma och pappa som stod åtalade.

– Det är unikt för att hon vågade och ville berätta, säger Mia Schyberg.

Hjälpte föräldrarna

Flickan själv ser det inte som att hon blivit tvingad utan att hon bara hjälpt till med familjeförsörjningen.

– Alla barn vill ju hjälpa sina föräldrar oavsett om det är något man tycker om eller ej, och hon kommer från en kultur där barn ska hjälpa till och försörja familjen, säger Mia Schyberg.

SVT Nyheter Dalarna har träffat flickan som nu har blivit 16 år. Här ser du en unik intervju med henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.