Föräldrarna tvingade henne att tigga: ”Folk kastar saker på dig och det är kallt”

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av februari anmäldes en 15-årig flicka försvunnen i Borlänge. Hon hade senast setts utanför en butik i Borlänge iklädd en röd jacka och svarta byxor. Det här blev starten på en process som slutade med att flickans föräldrar dömdes till fängelse för människohandel – de hade tvingat henne att tigga.

Hon hade suttit utanför butiker från tidiga mornar till sena kvällar – en tillvaro hon valde att fly från i februari.

I somras dömdes hennes föräldrar till två års fängelse för människohandel  efter att ha tvingat sin minderåriga dotter att tigga i flera kommuner i Dalarna – den första domen i sitt slag.

Började tigga som 7-åring

Men flickans liv som tiggare började långt tidigare, redan som sjuåring tvingades hon tigga i Grekland. Nästan tio år senare, efter en lång rättsprocess och många svåra beslut försöker hon nu bygga upp ett nytt liv i Sverige.

– Jag ville inte leva efter traditionerna. Jag ville börja ett nytt liv – ett bra liv, säger hon till SVT Nyheter Dalarna.

I en unik intervju berättar hon nu för SVT:s reporter om livet som tiggare och om att beslutet att bryta mot traditioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.