SSAB-anställd man i hjälm framför stor industrihall i Borlänge.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nästan allt du ser är elektrifierat” – följ med till SSAB i Borlänge när driftchefen pekar ut var klimatomställningar behövs i produktionen. Foto: Jennifer Howgate/SVT

Ut med fossila bränslen och in med elektrifiering – så ställer SSAB om för klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Vid sidan av att tillverka varmvalsad och kallvalsad stål sker en omställning av hela bruket i Borlänge. SSAB siktar nämligen på att bli fossilfria till år 2030.

– Det är absolut möjligt. Det är målet, men givetvis också en stor utmaning, säger driftchefen Christopher Gluch.

SSAB är idag den industri i Sverige och i Dalarna som släpper ut mest växthusgaser. Anläggningen i Borlänge har toppat utsläppsligan 14 år i rad. Målet är dock att ställa om, snabbt, för att minska utsläppen.

Bland annat arbetar SSAB, LKAB och Vattenfall just nu med Hybrit-projektet där målet är att producera ”grönt” stål utan fossila bränslen under 2026.

Klimathopp i Dalarna

Så ska utsläppen minska i Borlänge

Trots att Borlängeanläggningen inte direkt är inblandade i Hybrit-projektet har andra åtgärder redan påbörjats för att minska utsläppen lokalt. Bland annat har flera delar av uppvärmningsprocesserna elektrifierats.

I videon: SVT Dalarna följde med in på bruket i Borlänge för att se hur klimatomställningen påverkar verksamheten. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimathopp i Dalarna

Mer i ämnet