Patrick Ungsäter tillträdde som ny polischef i polisregion Bergslagen i början av januari. Foto: SVT/TT

Områdespoliser och vattenskotrar – här svarar polischefen på era frågor

Uppdaterad
Publicerad

I början av januari tillträdde Patrick Ungsäter som ny regionpolischef i Bergslagen. Under torsdagen svarade han på era frågor.

Patrick Ungsäter uppger att polisen har en god tillväxt i regionen men vill rekrytera fler poliser från glesbygden. Han säger att narkotika, extremism och nätbedrägerier är aktuella ämnen i länet.

I veckan fick han och polisen i länet ställa om all sin planering på grund av Norges nya inreseförbud vilket gör att 60 mil gräns ska bevakas i hela region Bergslagen.

Ställ dina frågor till den nye polischefen Patrick Ungsäter

A • Hur ska jag som blivit blåst på pengar ha en chans att få tillbaka dom på bästa sätt?

Hej

Tråkigt att du blivit utsatt för ett brott. Låter som ett bedrägeri. Givetvis svårt att ge dig råd i ett enskilt ärende, men om du inte redan anmält händelsen ska du göra det.

Polisen har på senare år utvecklat sin förmåga att utreda bedrägerier. Det sker en nationell samordning och ny kompetens tillförs. Många brott begås med hjälp av olika IT-system, ofta i stora serier, där det kan vara svårt att komma åt informationen. Polisens kompetens inom IT-forensik blir då en viktig framgångsfaktor, vilken utvecklas hela tiden med ny kompetenser som oftast inte är poliser.

Mvh

Patrick

Pinnat inlägg

Nu har den nye polischefen Patrick Ungsäter svarat färdigt för den här gången. Stort tack för ert deltagande.

Andreas Wikblad Bohm • I norra delarna av länet så är det oerhört glest med poliser. På sina håll kan det handla om timmar innan polisen kan vara framme, särskilt nu i vintertid.

Först tänkte jag fråga om finns det någon plan på att förbättra den situationen men sen insåg jag det orimliga i frågan. Det måste ju finnas en plan på åtgärd under sådana förhållanden. Så min fråga är: hur arbetar ni inom regionen för att fördela fler resurser till norra Dalarna?

Hej Andreas!
Jag svarade nyss på en liknande fråga och jag förstår att den är viktig för dig och andra i glesbygden. Det är i någon mening orimligt att ha samma antal poliser i hela Dalarna givet belastningen i de norra delarna av länet.

Oaktat det kommer vi att göra en satsning i Sälen med 12-15 poliser och en ny polisstation. Det blir en riktad satsning som ligger i linje med kommunens och områdets intentioner att växa och utveckla näringar av olika slag.

Som jag nämnde tidigare kommer vi satsa hårt för att rekrytera lokalt för att få in lokal kompetens. Jag tycker att det är viktigt att inte bara prata antal utan också förmåga för att få en bra och robust verksamhet.

Utöver det kommer vi titta på beredskap i hemmet som man har infört i polisregion nord. Om några år kommer vi att bygga en ny polisstation tillsammans med våra grannar i väster. Den kommer vara belägen i Eda kommun i polisområde Värmland. Den samlokaliseringen kommer sannolikt skapa legala möjligheter att på sikt jobba gränsöverskridande mellan Norge och Sverige även i Dalarna.

Tillsammans är vi starka.

Vänligen Patrick

Yngve • Hej!
Trodde du för 5 år sedan att Sverige skulle få den verklighet vi nu har när det gäller skjutningar och sprängningar?

Hur tror du det ser ut om 5 år när det gäller skjutningar och sprängningar? Vad har du för lösning på det här problemet?

En annan fråga är hur mycket resurser tycker du polisen ska lägga på brott, låt vara att de är grova brott, som mord/försök till mord, när ingen av de inblandade vill medverka i utredningen?

Hej Yngve!
Jag tror faktiskt inte att det var någon som kunde förutse utvecklingen kopplat till skjutningar och sprängningar. Det är ju så att vi sticker ut väldigt tydligt i ett europeiskt perspektiv.

Det finns inga enkla lösningar men det är verkligen inte omöjligt. Vi vet att den viktigaste brottsförebyggande strategin är att man går ut skolan med betyg. Utöver det är naturligtvis tryggheten i hemmet en grundläggande förutsättning för att må bra och veta var gränserna går. Givet detta är kommunens sociala och situationella brottspreventiva åtgärder viktigast. Polisen kommer ofta in i ett skede när det är för sent att göra något åt dessa rotorsaker.

Trots det tror jag mycket på att vi tillsammans med kommunerna, skola och socialtjänst kan fånga unga som är på glid. Här är föräldrarna centrala för att tillsammans med oss andra aktörer skapa tydliga och konkreta handlingsplaner som är individuellt anpassade utifrån den unges särskilda behov. Det finns en rad olika modeller för samverkan som jag vet har evidens och fungerar.

När det gäller resurser mot grova brott så visar forskningen och beprövad erfarenhet från våra utredningar att vi behöver vara snabba i alla avseenden.

Från januari 2022 införs snabbare lagföring i Dalarna vilket innebär betydligt snabbare genomströmningstider och ökad kvalitét i mängdbrott. Metoden innebär snabb upprättelse för den som är utsatt och en snabb dom för den som begår brott. Detta är menar jag grundläggande för att få en hållbar utveckling i samhället dvs att man får en konsekvens som är snabb och relevant när man begår brott.

Vi behöver också vara snabba i ärenden med skjutningar, även om ingen kommit till skada. Vi vet att en skjutning eller sprängning inte sällan följs av flera och därför finns det anledning att satsa resurser tidigt och högintensivt.

Samverkan, tidiga insatser och ett långsiktigt tänk över mandatperioder kommer göra skillnad. Jag har stora förväntningar på vår egen utveckling och insatser på området de kommande åren.

Tack för en viktig fråga/Patrick

Mikael • Hur många områdespoliser finns det i länet förutom i Borlänge?

Hej Mikael

Tack för din fråga. Områdespolisverksamheten är under uppbyggnad och kommer successivt öka. Inriktningen är att öka förmågan i lokalpolisområde Mora och sedan även i lokalpolisområde Falun. Uppbyggnaden kommer dock ske i etapper och över tid utifrån att vi blir fler poliser i Dalarna.

Som svar på din fråga så finns det för närvarande några enstaka medarbetare som arbetar med områdespolisverksamhet i övriga delen av Dalarna. Detta arbete sker då ofta tillsammans med kommunpoliser.

Mvh

Patrick

Anita • Jag har varit brottsutsatt - ett grovt brott som förändrat, och förstört, mitt liv. Förundersökningen tog mycket lång tid och jag fick själv söka desperat om information om hur ärendet fortskred. Till slut ledde rundersökningen till åtal och gärningsmännen, som visade sig tillhöra ett av landets mest våldsamma kriminella nätverk, de fick sina domar. Men jag kände mig illa bemött av polisen under hela denna tid, med ett undantag. Jag kände också en fördomsfuld attity både från polis och rättsväsende. Detta har bidragit till att det hela blev så mycket värre än det borde ha blivit. Jag frågar nu dig som ny polischef: Vad är du beredd att göra för att förbättra polisens bemötande gentemot oss brottsoffer? Jag talar om er nu, ingen annan organisation. Vilken vikt lägger du vid ett gott bemötande av brottsoffer? Jag själv vill gärna att det inrättas en statlig brottsoffer-ombudsman, för att fästa vikt vid hur brottsoffer lider svårt och behöver mycket stöd och hjälp. Det ska inte vara en fråga för ideella organisationer som man inte kan granska. Vad tycker du om detta?

Hej Anita!
För det första beklagar jag att det tagit lång tid och att du upplever att vårt bemötande hade mycket att önska. En grundläggande del handlar om att du som brottsoffer ska känna dig trygg med att vi gör vad vi kan för att du ska få en bra bemötande och känna dig trygg.

Jag har ingen kunskap om det du varit utsatt för men oaktat det så vill jag verkligen säga att vi jobbar hårt både med en rationell utredningsprocess och vårt bemötande. När det gäller likabehandling och bemötande så börjar det naturligtvis internt. Ett av mina första beslut i regionen var att inrätta ett kultur- och likabehandlingsråd som syftar till att skapa strukturer som stödjer bland annat bemötande och att alla får en lika behandling både internt och externt.

För mig handlar det inte om att vi behöver omorganisera utan om vårt förhållningssätt. Jag har träffat många medarbetare i Dalarna och vill verkligen understryka att vi har duktiga medarbetare med sunda värderingar. Samtidigt har vi ett komplext uppdrag med många olika typer av ärenden som från tid till annan behöver prioriteras. Utsatta brottsoffer och vårt förhållningssätt kommer vara en av min och regionens viktiga prioriteringar.

Tack för att du delar dina erfarenheter vilket ger oss kraft att fortsätta utveckla och fördjupa vårt arbete inom dessa områden.

Frågan om brottsofferombudsman har varit uppe i olika sammanhang och senast i samband med omorganisationen 2015. I dag har vi ett insynsråd i regionen som leds av mig som regionpolischef. Insynsrådets funktion är viktig för att ge mig råd och ha insyn i polisverksamheten. Under själva rättsprocessen har man ibland rätt till ombud som kan tillvarata den utsattes intressen och säkerställa en trygg och säker utredningsprocess.

Jag är öppen för nya förslag och kommer bejaka de initiativ som skapar ett mervärde för dig och de som är utsatta.

Vänligen Patrick

Leif • Hej Patrick!
Vad jag förstår så har polisen problem i stort sett hela landet med att slutföra förundersökningar i tid. När det t ex gäller våld i nära relation och brott mot barn så har polisen samma problem som för 20 år sedan. Att det resurserna inte räcker till. Hur kan det vara så år efter år? Borde problemen inte lösas någon gång så att det finns resurser till att utreda dessa brott och även andra brott? Vad är din uppfattning att det inte finns tillräckligt med resurser?

Om det är nu som jag tror att även Region Bergslagen inte hinner med att utreda alla brott så vore det intressant att höra vilka brott du tycker att polisen inte ska prioritera att utreda de närmaste åren.

Ett av polisens tre övergripande mål en förbättrad brottsbekämpning. Området är verkligen prioriterat. De senaste åren har metoder utvecklats och resurser har tillförts. Resultaten har även förbättrats. Specifikt när det gäller brott mot särskilt utsatta brottsoffer, t ex mot barn och i relation, så har det gjorts riktade satsningar i hela polismyndigheten senaste åren. Under 2020 har polisen i Dalarna fått ett stort antal nya medarbetare med olika kompetenser som arbetar med utredning av brott mot särskilt utsatta. Historiskt har polisen i Dalarna varit duktiga på detta område, ofta bäst i landet! Vi har en jämförelsevis hög uppklarningsandel. Trots det så fortsätter vi vårt arbete med att bli ännu bättre. De nya resurserna blir efterhand varma i kläderna.

Även när det gäller mängdbrott, t ex stöld och skadegörelse, så har vi nyligen tillförts ytterligare resurser. Vi satser extra mycket på att hantera utredning av särskilt brottsaktiva individer.

Jonny Palmqvist • Storstäderna sticker ju ut med sina skjutningar. Men finns det några brott som sticker ut extra i bergslagens region kontra resten av Sverige?

Hej Jonny!

Jag tycker att södra Dalarna sticker ut när det gäller grova vapen och narkotikabrott. I förhållande till vår befolkningsmängd så är det många och därför viktiga att jobba med på alla nivåer.

Vi har vår beskärda del av bedrägerier och inte minst de internetrelaterade, ofta mot utsatta äldre medborgare. Dessa brott är gränsöverskridande regionalt, nationellt och internationellt vilket innebär att vi behöver samordna oss på många nivåer.

Motorburen ungdom kopplat till ordningsstörningar av olika slag sticker ut. Här tittar vi både på de legala förutsättningarna att jobba repressivt men också att att kommunicera det faror som det är förenat med. Samtidigt är det viktigt att ha en öppen och transparent dialog med föräldrar och ungdomar för att genom ett kommunikativt förhållningssätt skapa förståelse och hitta nya vägar för att lösa de problem som finns på området.

Tack för din fråga/Patrick

Gunilla • Hur tänker du beträffande ingripandeverksamheten i norra/nordvästra Dalarna som ju geografiskt är ett mycket stort område? Vilka erfarenheter har du själv av IGV?

Hej Gunilla!

Jag har varit chef för en bred polisverksamhet både vad gäller ingripandeverksamhet, utredning och service de senaste 14 åren och har varit operativt förankrad.

Jag tänker att du och andra medborgare i Dalarna och Region Bergslagen ska möta samma polis oavsett var man bor när det finns behov. Det kan vara både fysiskt, på nätet, digitalt eller vid särskilda behov och händelser.

Glesbygden är en särskild utmaning men samtidigt en stor möjlighet om vi tänker smart. Vi vill utgår från den lokala lägesbilden dvs anpassa vår närvaro efter de konkreta behov som finns.

En viktig del handlar om att vi vill rekrytera poliser från den bygd där man ska jobba. Det finns ett mervärde med lokal kompetens på många olika sätt inte minst i att förstå lokala problem, utmaningar och att samverka med andra.

Vi vill utveckla en flexibel områdespolisverksamhet som snabbt kan ställa om men samtidigt väldigt fokuserat jobba mot de lokala problemen och träffa medborgarna på det sätt som är förväntat.

Vi är ett stort polisområde och region vilket gör att vi kan prioritera särskilda behov som uppstår. Som ett väldigt konkret exempel i närtid är ju inreseförbudet från Norge där vi på några få dagar upprättat gränskontroll genom att samarbete över alla organisatoriska gränser. Det vill vi göra även i det vanliga linjearbetet när det behövs.

Vänligen Patrick

Bengt • Varför vill inte polisen kliva ur sina bilar och kommunicera med medborgarna? Helgdagskvällar sitter de i sina bilar på strategiska platser i närheten av krogarna. De hör inte när glas krossas eller skrik från exempelvis bråkstakar. De skulle klart vinna på att visa sig och prata med folket, en lugnande effekt och förtroendet skulle öka. Dessutom få en del tips. Viktigt med social interaktion.

Hej Bengt

Tack för din fråga.

Det är alltid viktigt för polisen att kommunicera med medborgarna och precis som du säger så kan det många gånger ha en lugnande effekt.

Utan att jag direkt kan kommentera dina erfarenheter så vill jag nog ända påstå att vi i det stora hela gör precis det du efterlyser. Sen kan det givetvis finnas tillfällen där vi aktivt väljer att sitta på strategiska platser och iaktta.

För oss är synpunkter som dina viktiga i vårat arbete att bli ännu bättre. Att skapa förtroende för oss och vårat arbete är väldigt viktigt och något som vi arbetar aktivt med.

Mvh

Patrick

Djurvän • Tänker du arbeta för ett förbud mot fyrverkerier av alla de slag såväl i Dalarna som i övriga Sverige?

Hej Djurvän!
Det enkla svaret är JA. Vi har haft många incidenter och allvarliga tillbud både mot medborgare, hus och våra egna medarbetare. Nu är det inte polisen som stiftar lagar eller skriver fram lokala ordningsföreskrifter men detta är "vapen" i fel händer som kan få konsekvenser både för de som använder och utsätts för angrepp eller störningar.

Det finns också miljöaspekter utöver det du anger som jag tycker är viktiga att reflektera över.

Vänligen Patrick

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.