• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Två elever på en gymnasieskola

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är lite förväntat” – Hör Ali och Cilina reagera på uppgiften att ungdomar tappat tron på demokratin. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Vänner, prestationskrav och demokrati – här reagerar Cilina och Ali från Borlänge på generation Z-trender

Uppdaterad
Publicerad

Fler unga tror inte på demokrati, vänner är allt viktigare och många är stressade över krav man ställer på sig själv, enligt Ungdomsbarometern.

– Jag tror att man ska läsa om partierna på riktigt och sedan försöka ha hopp om att det finns demokrati, säger Cilina Alhhendi när hon får höra om trenderna bland unga.

15 000 svenska ungdomar i åldrarna 15-24 har intervjuats i Ungdomsbarometerns rapport 2024. I den framkommer att nästan tre av fyra unga upplever att de stressar flera gången i veckan över krav som de ställer på sig själva.

Dessutom syns en brytpunkt i den nya rapporten när det kommer till ungas intresse för samhällspolitik. Det har minskat de senaste fem åren. Från 50 procent 2018 till 38 procent 2023.

Ungdomsbarometern

– Det är lite förväntat, säger Ali Jundi, som också är ordförande i SSU i Borlänge.

Närmre relation till föräldrar

Fler unga upplever att man har mycket vänner och närmare relation till föräldrar. Det och att skaffa sig en bra utbildning och tjäna pengar är viktiga aspekter i de ungas liv.

SVT Nyheter Dalarna träffar eleverna Cilina Alhhendi och Ali Jundi som går andra året på Natursam på Soltorgsgymnasiet i Borlänge. Hör deras tankar om generation Z-trenderna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomsbarometern

Mer i ämnet