”Anmärkningsvärt att de bryter mot det här” – Vårdförbundets ordförande i Dalarna, Marion Vaeggemose, om de tvister som nu uppstått efter den stora vårdstrejken. Foto: SVT

Vårdförbundet begär skadestånd efter strejken – skyddsarbete ska ha använts på fel sätt

Uppdaterad
Publicerad

Runt 2000 tvister har uppstått i hela landet mellan Vårdförbundet och regionerna. Anledningen är att skyddsarbete ska ha använts på ett felaktigt sätt under den stora vårdstrejken som nyligen avbröts.

– Skyddsarbete ska vara kopplat till en enskild händelse som en operation eller patienttransport, säger Marion Vaeggemose som är Vårdförbundets ordförande i Dalarna.

Men enligt Vaeggemose har regionen felaktigt beordrat skyddsarbete vid till exempel hela arbetspass på grund av att det saknas personal vid sjukdom eller VAB.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

– Det handlar om rena övertidspass och det är anmärkningsvärt och allvarligt att de bryter mot det här.

300 tvister i Dalarna

Totalt har ungefär 2000 tvister uppstått runt om i landet, något som Dagens samhälle var först med att berätta. Totalt berörs 12 regioner och flest tvister är det enligt tidningen i Dalarna, 300 stycken.

– Det handlar både om att arbetsgivaren inte har förhandlat om skyddsarbete och om ärenden som inte anses vara skyddsarbeten, säger Vaeggemose.

I snitt har Vårdförbundet begärt 70 000 kronor i skadestånd per ärende.

– Förhandlingarna kommer att fortsätta efter sommaren, säger Marion Vaeggemose.

Region Dalarna vill i dagsläget inte ge några kommentarer ang tvisterna.

– Det är för tidigt att kommentera eftersom det pågår förhandlingar, säger Lotta Jansson som är tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör.

Vad innebär skyddsarbete?

  • En arbetstagare är skyldig att på begäran av arbetsgivaren utföra skyddsarbete, se KHA § 27.
  • Begreppet ”skyddsarbete” ska tolkas restriktivt. Skyddsarbete får beordras först när en akut situation är för handen. Det ska vara fråga om sådant arbete som oundgängligen måste utföras, som krävs för att avveckla den konfliktdrabbade verksamheten på ett tekniskt försvarligt sätt eller för att förebygga fara för människor eller skada på egendom.
  • Innan beslut om att påbörja skyddsarbete fattas ska arbetsgivaren förhandla enligt 11 § MBL , om det är möjligt. Oftast är dock skyddsarbete så brådskande av naturen att det måste utföras före förhandlingen på grund av synnerliga skäl. Förhandlingsskyldigheten får då fullgöras i efterhand.
  • Det är arbetsgivaren som beslutar om skyddsarbete. Arbetstagarorganisationen har inte tolkningsföreträde när det gäller bedömningen av beslut om skyddsarbete.

Källa: Sveriges kommuner och regioner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Mer i ämnet