Vissa anhöriga struntar i regler på vårdhem i Borlänge – ”Blir arg, frustrerad och rädd”

Uppdaterad
Publicerad

Anhöriga – vaccinerade som ovaccinerade – som inte sköter sig när de besöker Hällsjöhemmet i Borlänge, frustrerar borlängebon Lillemor Lissollas rejält.

När SVT Dalarna träffade Lillemor tidigare i våras, så var hon glad över att få träffa barn och barnbarn igen. Hon har själv tidigare drabbats av svår covid-19, men med vaccinet och de lättade restriktionerna så började hon då se positivt på framtiden.

Men nu är tonläget är annorlunda.

Coronaviruset i Dalarna

”Folk verkar tro att allt är som vanligt”

Speciellt när hon upplever att flera anhöriga struntar i de restriktioner och rekommendationer som finns på Hällsjöhemmet.

– Jag trodde att allt skulle bli så bra när alla hade vaccinerat sig, men nu verkar folk tro att allt är som vanligt igen. Snart är vi väl inlåsta här med besöksförbud igen, vilket var hemskt, säger Lillemor Lissollas.

Ett år sen vaccinering började

Det är ett år sedan vaccinering mot covid-19 påbörjades i Dalarna och där Lillemor var en av dem som fick vaccinet först. Men i takt med restriktionerna nu blivit fler är det svårt att hålla humöret uppe, berättar Lillemor.

Frustrationen över anhörigas beteenden delas även av personalen vid Hällsjöhemmet.

– Man blir arg, frustrerad och rädd och vill just inte tillbaka till den tiden under pandemin när det var som värst , säger Mirko Barlari Lobos, vårdbiträde och gruppledare på Hällsjöhemmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet