I alla andra län finns en klar majoritet kvinnliga par – ofta mer än dubbelt så många. Sandra Ehne är förbundsordförande för RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter), och hon ser två förklaringar till denna trend.
Tuffare för män
Dels är det lättare att som kvinna få hjälp att skaffa barn om man är gift. Men en bidragande faktor till skillnaden kan även vara att hat och fördomar riskerar att drabba män särskilt hårt.
– Det har att göra med maskulinitet och machonormer. För vissa blir det därför ännu viktigare att bo i en storstad, säger Sandra Ehne till Nyhetsbyrån Siren. Samtidigt är vi jätteglada för den utveckling vi har nu, med Pride-firande på ett 70-tal ställen i Sverige och 35 lokala RFSL-avdelningar, säger hon.
Inte så vanligt
Det är långt ifrån lika vanligt att bi- och homosexuella par gifter sig som att heterosexuella gör det. Frågan om äktenskapet har flera sidor, menar Sandra Ehne. Rätten att gifta sig har man kämpat länge för och kampen pågår fortfarande i många länder. Samtidigt är äktenskapet också förknippat med samhällets givna normer.
MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app