Folksångerskan Emma Härdelin röst blev kapad genom AI av en musiktjänst.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är rädd för att jag ska användas som artist i sammanhang där jag inte vill vara” Så beskriver folksångerskan Emma Härdelin , från Hudiksvall, känslorna över att få sin röst kapad genom AI av en musiktjänst. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: Barbro Sellin SVT

AI skulle göra en folkvisa – ”stal” Hudiksvallssångerskan Emmas röst

Uppdaterad
Publicerad

Emma Härdelin fick sin röst ” stulen” i en låt som handlar om gängkriminalitet i Stockholm.

Det hela hände under ett avsnitt av podden Blå Måndag, något som Svenska Dagbladet var först med att berätta om. Under avsnittet testade programledaren den nya musiktjänsten Udio, som genom AI kan skapa låtar. Programledaren ville testa att göra en folkvisa.

Otroligt likt, förutom ett litet sje-ljud

Det resulterade i en sång med en röst som nästan var identisk med Emma Härdelins. Vilket en annan musiker hörde och gjorde henne uppmärksam på.

AI

– Jag blev väldigt illa berörd. Vem ska använda min röst till något som jag inte vill ta del av, berättar Emma Härdelin, folksångerska som konstaterar att det enda som skiljer hennes röst och AI-rösten är ett sje-ljud.

Emma tog kontakt med Garmarnas skivbolag som kollat med sina jurister.

– Vi ska prata vidare och se vad vi ska göra, säger Emma Härdelin.

”Röststölder” befinner sig i en gråzon

Att använda någon annans röst är i nuläget inte lagreglerat. Under 2026 ska EU lämna direktiv/lagförslag. Det ska förhoppningsvis kunna ge klarhet i frågan.

Hör Emma Härdelin berätta mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

AI

Mer i ämnet