De som flytt från Ukraina efter Rysslands invasion den 24 februari faller under EU:s massflyktsdirektiv. Det betyder att de kan få ett tidsbegränsat uppehållstillstånd direkt, utan individuell prövning. Med tillståndet följer rätt att arbeta i Sverige, liksom rätt till boende, sjukvård som inte kan vänta och skola för barnen.
– Just nu utifrån massflyktsdirektivet är det inte självklart att Arbetsförmedlingen ska bidra med något annat än att folk kan ta del av våra digitala tjänster, säger Mohamed Chabchoub, chef Arbetsförmedlingen Gävleborg.
Reda ut vad som gäller
Exakt hur massflyktsdirektivet ska tillämpas är dock oklart. Migrationsverket, Arbetsförmedlingen och andra myndigheter arbetar för fullt för att reda ut vad som gäller. Arbetsförmedlingen undersöker bland annat i vilken mån de ukrainska flyktingarna kan få delta i arbetsmarknadspolitiska program.
Många är välutbildade
Många av flyktingarna är högutbildade och ukrainare generellt är välutbildade. De flesta har gymnasieutbildning.
– Vi förbereder oss för att stötta flyktingarna så att de snabbt kan komma in i arbete. De behöver kunna försörja sig och få tankarna på annat än kriget, menar Mohamed Chabchoub.
Branscher som efterfrågar arbetskraft är serviceyrken som hotell och restaurang. Även inom vård, industri, både montering och avancerade ingenjörsjobb.
Särskilt inom IT-branschen, inom skogsbruk och trädgårdsnäringen visar arbetsgivare intresse.