Magnus och Teodor Löf framför idet där björnen bodde. Nu är Magnus inte längre misstänkt för jaktbrott när han sköt björnen. Foto: Rikard Berglin / SVT

Björnattacken i Edsbyn – misstänks inte längre för jaktbrott: ”Skönt”

Uppdaterad
Publicerad

När björnen gick till attack mot elvaårige Teodor utanför Edsbyn sköt pappa Magnus ihjäl djuret. En anmälan om grovt jaktbrott upprättades av polisen. Men nu står det klart att Magnus Löf agerade i nödvärn.

Jennie Nordin är senior åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Hon berättar att ärendet under tisdagen lades ned.

– I korthet kan man säga att det inte finns någonting i förundersökningen som gör att det går att motbevisa en nödvärnssituation, säger hon.

För Magnus Löf var det ett väntat men ändå välkommet besked.

– Kanon! Det känns skönt även om det var väntat.

Han ringde själv polisen efter det dödande skottet och säger att han stödjer den juridiska processen och rättsstaten.

– Man ska anmäla till polisen – de undersöker platsen och tar vittnesmål. Så det tycker jag är jättebra. Allt har gått rätt till.

Magnus och Teodor Löf attackerades av en björn under älgjakten utanför Edsbyn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När en björn plötsligt rusar mot sonen Teo tvekar inte pappa Magnus: ”Det är bara att skjuta som gäller” Foto: Rikard Berglin /Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.