• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Anke Wenkhausen, biträdande verksamhet för medicin på Bollnäs sjukhus,  står i en inomhusmiljö med flertalet lampor och en lång korridor i bakgrunden. Personen bär en grön tröja och har en mikrofon fäst på kläderna. I bakgrunden syns en vägg med färgglada dekorativa mönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Patienter får samma vård” – Anke Wenkhausen, biträdande verksamhet för medicin på Bollnäs sjukhus, berättar om hur sjukhuset hanterar att vattnets kvalité inte kan garanteras i Bollnäs och Freluga tätorter. Foto: Magnus Esser Bengtsson/SVT

Bollnäs sjukhus i stabsläge – vattnet har fått kokas

Uppdaterad
Publicerad

Bollnäs sjukhus har gått upp i stabsläge efter inbrottet i en vattenreservoar, som gjort att vattnets kvalité i Bollnäs och Freluga tätorter inte kan garanteras.

– Vi följer rekommendationen om att koka vatten, säger Anke Wenkhausen, biträdande verksamhetschef för medicin på Bollnäs sjukhus.

Vid lunchtid meddelade Region Gävleborg att Bollnäs sjukhus går upp i stabsläge. Detta med anledning av det VMA om otjänligt vatten som utfärdats efter ett inbrott i en vattenreservoar under natten mot söndagen.

Rekommendationen från Helsingevatten är nu att allt kranvattnet i Bollnäs och Freluga tätorter måste kokas innan det används till mat eller dryck.

Vattentank på plats

Något som påverkat Bollnäs sjukhus. Under söndagen fick personalen inledningsvis koka allt kranvatten som patienterna och medarbetarna skulle använda.

– Under tiden har vi fått en vattentank på plats. Den är avsedd för våra patienter, så att vi kan leverera rent vatten till våra patienter, säger Anke Wenkhausen, biträdande verksamhet för medicin Bollnäs.

Patienternas möjlighet att få vård påverkas dock inte av stabsläget, uppger Region Gävleborg.

”Bekymmersamt”

Daniel Noreland och Anna Nordlund har sommarstuga i Bollnästrakten, och besöker Annas pappa på sjukhuset. De tog med eget kaffe till besöket, gjort på vatten från egen brunn.

Vad tänker du om att det är stabsläge i dag?

– Det är bekymmersamt, men samtidigt är det bra att man tar sådana här saker på allvar, säger Daniel Noreland.

Genom att gå upp i stabsläge samlar Region Gävleborg en särskild sjukvårdsledning som följer utvecklingen och vidtar åtgärder.

Daniel Noreland och Anna Nordlund står framför en rundad entré till Bollnäs sjukhus med färgglad dekoration. Den ena bär en gul jacka, medan den andra har en vit tröja och en svart jacka. Bakgrunden visar en modern byggnad med glasdörrar och en stiliserad takstruktur.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniel Noreland och Anna Nordlund har sommarstuga i Bollnästrakten och besökte Bollnäs sjukhus under söndagen. Hör deras reaktioner på att sjukhuset gått upp i stabsläge. Foto: Magnus Esser Bengtsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.