• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Fredrik Englund, driftchef Helsinge vatten till vänster. Till höger i bilden syns en kulle med gräs och en liten byggnad som delvis döljs av omgivande vegetation.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Om man tänker på tillvägagångssättet, som jag uppfattar det, är det inget man bara går förbi och gör, utan man har haft verktyg med sig, säger Fredrik Englund, Helsingevattens driftchef, om inbrottet i vattenreservoaren. Foto: SVT

VMA om otjänligt vatten i Bollnäs och Freluga – sjukhus går upp i stabsläge

Uppdaterad
Publicerad

Under natten mot söndagen skedde ett inbrott i en vattenreservoar i Bollnäs kommun. Det gör att vattnets kvalité i Bollnäs och Freluga tätorter i Gävleborgs län inte kan garanteras.

I ett VMA uppmanas boende att koka vattnet innan förtäring och Bollnäs sjukhus har gått upp i stabsläge.

Sedan tidigt i morse finns ett VMA om otjänligt vatten hos vattenbolaget Helsingevatten. Detta efter att någon eller några brutit sig in i en vattenreservoar, även kallat vattentorn, som ligger under en gräsbeklädd kulle.

– Min kollega väcktes i natt av att inbrottslarmet gick här. Han åkte hit och möttes av en uppbruten dörr, säger Fredrik Englund, driftchef hos Helsingevatten.

Som en försiktighetsåtgärd uppmanar nu Helsingevatten boende att koka sitt vatten innan de dricker det.

– Vi vet inte om någon har varit inne och vad de kan ha gjort, så vi kan ju inte garantera att vattnets kvalité. Därför har vi gått ut med ett VMA, säger Fredrik Englund.

Inväntar analyssvar

Polisen har varit på plats tillsammans med tekniker och spärrat av. Händelsen kommer att utredas som sabotage.

Vattenreservoaren ligger under marken i skogen, och är försedd med en metalldörr och en låsbalk.

– Man har behövt avancerade verktyg för att ta sig in, säger Fredrik Englund.

Sjukhus i stabsläge

Som en säkerhetsrutin görs nu en analys av vattnet, för att säkerställa att ingen mixtrat med det i samband med inbrottet.

Vid lunchtid meddelade Region Gävleborg att Bollnäs sjukhus går upp i stabsläge med anledning av risken för otjänligt vatten.

Initialt utfärdades ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) även för Ovanåkers kommun, men det är Bollnäs och Freluga som drabbats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.