Brynäs IF har sedan 2014 drivit ett projekt som kallas ”En bra start”. Det ska genom metoder som har arbetats fram av de som jobbar inom projektet ”ge barn och unga en bra start på deras liv och karriärer.”
Sedan starten har en av flera samarbetspartners i projektet varit Gävle kommun som årligen ger 2,5 miljoner kronor. Totalt handlar det hittills om 20 miljoner kronor.
Kompissnack och Playday
Projektet går bland annat ut på att hålla så kallade ”Kompissnack” i skolor och ”Playdays” där föreningar visar upp sin verksamhet.
Transparensen kring vad olika saker inom projektet kostar har vid flera tillfällen tidigare kritisterats. Trots det så redovisar i dag Brynäs IF bara vad man har gjort inom projektet, men inte vad de olika sakerna har kostat. Skattebetalare i Gävle kan alltså inte se exakt vad deras pengar används till.
Verksamhetsansvarig kunde inte svara
SVT gjorde en intervju med ”En bra starts” nytillträdde verksamhetsansvarige Alexander Corpeno Bäcklin som inte kunde svara på frågor om ekonomin kring ”En bra start”.
Han hänvisade istället till vd Håkan Svedman som hänvisade till tidsbrist och därmed enbart svarade via mejl:
”Vi redovisar årligen för kommunen hur vi arbetat inom ”En bra start”. Varje partneravtal är unikt och kommunen får själv uttala sig om detaljerna i sina avtal om de så önskar. Alla våra verksamhetsområden har en budget. Vilka poster vi har inom våra respektive budgetar kommenterar vi inte. En bra start är en del av helheten i Brynäs IF och det är många som är involverade inom ”En bra start” men som tillhör andra delar av organisationen och vice versa”, skriver han till SVT.
Jörgen Edsvik, Socialdemokraterna (S), från kommunstyrelsen ser inte bristen på ekonomisk redovisning som ett problem.
– Vi är inte intresserade av om 50 000 har gått till ”Barnkonventionens dag” eller 100 000 till ”Kompissnack”. Vi är intresserade av vilken effekt det blir av de pengar vi får in, säger han.
I morgon fortsätter SVT:s granskning där Jörgen Edsvik (S) försvarar kommunens kontroll av ”En bra start”.
Det här gjorde ”En bra start” säsongen 2020/2021
Kompissnack (skolbesök): Totalt har 3 338 möten mellan barn och EBS genomförts under hösten 2020. Under denna tid kan EBS ha träffat samma barn flera gånger. Under våren 2021 gjordes digitala ”Kompisuppdrag” och ”Kompissnack”. De hade sammanlagt 13 556 visningar.
Barnkonventionens dag: 3 500 elever deltog digitalt.
Ledarskapsakademi (tio träffar á tre timmar): 23 personer deltog, både fysiskt och digitalt.
Digital ”Playweek” (föreningar visar upp verksamhet): 1925 visningar.
Träffar med föreningar och i nätverk: 90 tillfällen.
Ett tillfälle på Polhemsskolan med 21 elever tillsammans med UF Gävleborg för att bidra med inspiration till entreprenörsskap.
Källa: Brynäs IF:s socioekonomiska effektrapport