Forskaren om oredovisade skattemedel till idrotten: ”Högst problematiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Att idrottsklubbar har samhällsprojekt är inte ovanligt. Forskaren Thomas Persson menar att det beror på högre krav på idrottsklubbars bidrag till samhället. Det är dock svårt att mäta om de har någon effekt eller inte.

– Om pengarna är välinvesterade blir svårt att utvärdera, säger han till SVT Gävleborg.

Brynäs har ett samarbetsavtal med Gävle kommun, där de årligen får 2,5 miljoner kronor för projektet “En bra start”. SVT har tidigare berättat att Brynäs bara redovisar vilka aktiviteter de har gjort för kommunpengarna, men inte vad de faktiskt har kostat, något som kommunen inte heller efterfrågar.

Thomas Persson docent och biträdande professor i Sport Management vid Malmö universitet:

De dolda idrottsmiljonerna

– Generellt sett tycker jag att det är ett bra initiativ, men problemet är att vi inte kan mäta de här sakerna. Så om pengarna är välinvesterade eller ej blir svårt för oss samhällsmedborgare att kunna utvärdera. Det blir tydligt också när klubbarna själva har problem att redovisa de här siffrorna, säger Persson, och fortsätter:  

– Ur en skattebetalares synvinkel så är det högst problematiskt, då vi inte kan veta att det här är väl spenderade pengar. I en kontext där det finns många hål normalt i en kommun som behöver fyllas med olika typer av aktiviteter, så behöver vi kunna avväga var vi faktiskt ska spendera våra pengar. 

”Det är helt omöjligt att bevisa”

Idrottsföreningar kan ha så kallade CSR-projekt, som ”En bra start” kan beskrivas som, av flera anledningar. Thomas Persson menar att det till exempel kan bero på ett större krav på idrottens samhällsnytta. Metoderna som används är dock sällan baserade på forskning och det går inte att bedöma om de faktiskt fungerar.  

– När det gäller aktiviteter som att besöka skolor för att exempelvis prata om vikten av en bra hälsa, så är man ofta duktig på att redovisa antal besök och exempelvis studenter som man har nått. Om det sedan leder till något resultat däremot, det är helt omöjligt att bevisa, säger forskaren.

Det här är CSR-arbete

CSR står för Corporate Social Responsibility (företagens sociala ansvar).

Tanken är att företag och marknadsaktörer frivilligt ska medverka till ett bättre samhälle och en renare miljö.

CSR omfattar ekonomiska, miljömässiga och sociala frågor. Begreppet innefattar arbetsrättsfrågor, mänskliga rättigheter, miljöhänsyn och korruption.

Källa: Svensk handel

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De dolda idrottsmiljonerna

Mer i ämnet