Foto: SVT

Då flyttas UFO-husen

Publicerad

Försvarets gamla Futuro-torn som plockades ned i april ska nu transporteras bort från skogen i Tönnebro. Bil- och tågtrafik kommer att stoppas.

De två UFO-liknande Futurohusen som har rest sig över trädtopparna i skogarna kring Tönnebro plockades ned i april. Natten mellan torsdag och fredag, den 2 och 3 juni, ska de flyttas till hamnen i Norrsundet.

– Det görs med en stor specialtransport som endast får köra nattetid, säger Johan Danielsson vid Fortifikationsverket.

Störningar i trafiken

Först var tanken att lyfta husen med en helikopter men Fortifikationsverket har inte kunnat hitta en som klarar det på grund av husens höga vikter.

Nu blir det i stället på väg och det kommer att bli störningar i trafiken, därför sker flytten nattetid. Delar av E4 kommer att stängas av och när transporten ska vidare till Norrsundet måste strömmen brytas och tågtrafiken stoppas på Ostkustbanan i 30 minuter när ekipaget passerar järnvägen.

– I Norrsundet läggs husen på en pråm som tar dem ner till Norrköping. Därifrån transporteras det ena till flygvapenmuseet i Linköping och det andra kommer att restaureras i Norrköping innan det ska säljas, vilket förmodligen blir i början av hösten, säger Johan Danielsson.

Stort intresse

De arkitektritade husen har brukats av militären sedan början på 1970-talet. De har använts för att övervaka stridsflygövningar men sedan flygflottiljen F15 i Söderhamn lades ner har de lämnats orörda. Enligt Fortifikationsverket är intresset stort för det hus som nu ska säljas. För det finns nämligen endast ett 60-tal Futuro-hus bevarade i hela världen.

– Vi har fått många förfrågningar redan, bland annat från Finland, säger Johan Danielsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.