David, Johannes och Rafael från Gävleborg i Boulangerskogen i Gävle.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
David Onoh, Johannes Falih och Rafael Lawand vill motverka depression och kriminalitet genom att få ungdomar att börja träna. Foto: Magnus Esser Bengtsson

Gymnasiegrabbarna som vill få unga att röra på sig

Publicerad

Gymnasieeleverna Johannes Falih från Sandviken, David Onoh från Gävle och Rafael Lawand från Hofors tycker att unga rör på sig för lite. För att råda bot på det har de skapat rörelsen Move. Syftet: Skapa sammanhållning och främja folkhälsan genom träning.

Under lördagen höll de sitt första idrottsevent. En löptävling i Boulognerskogen i Gävle. Något killarna jobbat med sedan Januari genom att starta föreningen Move, marknadsföra och skaffa sponsorer, däribland Rapatac, Gävle kommun och Gävle Energi.

– Vi gillar alla att träna och vi har själva märkt hur det påverkar oss positivt. Framförallt när man tränar tillsammans. Därför vill vi få fler människor att röra på sig och det här löpevenemanget är ett sätt att göra det, säger Rafael Lawand.

Idrott och psykisk ohälsa

”Många ungdomar lider av depression”

Även om alla är välkomna till deras evenemang vill de framförallt nå unga människor.

– Vi ser många ungdomar idag som lider av depression, dras in i kriminalitet och använder droger. Vi vill motverka det och istället engagera unga till att träna och fokusera på positiva saker i livet, säger Johannes Falih.

Gävle är bara början

Förhoppningen är att löpeventet ska återkomma varje år, men ambitionsnivån är större än, så enligt Johannes Falih.

– Vi börjar här i Gävle, men visionen är att det inte bara ska vara ett lokalt umgänge. Vi vill att alla Sveriges ungdomar ska röra på sig och nå sin fulla potential genom träning, aktivitet och gemenskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och psykisk ohälsa

Mer i ämnet