• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Tjejer med jaktgevär och skog i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skjutglädje. Att tjejerna har roligt på skjutbanan går inte att ta miste på. Foto: Lari Honkanen/SVT

Tjejkväll på skjutbanan i Delsbo: ”Det är kul att skjuta”

Publicerad

Jaktintresset hos kvinnor fortsätter stadigt att öka. Inför årets älgjakt håller Delsbos viltvårdsområde för första gången en övningskväll enbart för tjejer:

– Tröskeln att komma hit blir lägre när det bara är tjejer, Jenny Blom.

Det är en kväll mitt i veckan och Delsbos Viltvårdsområde håller en skjutkväll enbart för tjejer. Man över att skjuta på älgmåltavlor från 80 meters håll, både stillastående och rörligt.

Älgjakten startar

Man tränar inför älgjakten som startar i norra Hälsingland den 1 september.

Jenny Blom har länge varit jaktintresserad, men det är först nu som hon tagit sin jaktexamen.

– Nu har mina barn blivit så pass stora att jag kan ta mig ut lite på egen hand och få tid till att vara ute i skogen och jaga, säger Jenny Blom.

Jaktintresset stadigt växande hos tjejer

Jaktintresset bland kvinnor har vuxit stadigt i Sverige sedan millennieskiftet. På 90-talet utgjorde kvinnor bara 3,7 procent av alla registrerade jägare. Idag utgör kvinnor mer än en fjärdedel av de som tar jägarexamen.

Med en så stor andel kvinnor inom jaktens värld, kan man ifrågasätta betydelsen av specifika jaktaktiviteter enbart för kvinnor.

– Jag tror att det är viktigt, för det är lätt att man som tjej försvinner bland alla killar, säger Matilda Brink, från Delsbos Viltvårdsområde, den förening som rår om skyttebanan.

Följ med på tjejkväll på skjutbanan i klippet i ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.