Trots elevens avståndstagande närmade sig läraren eleven. Gävle tingsrätt anser att mannen borde förstått att det inte var välkommet. Arkivbild. Foto: SVT

Elev utsatt för våldtäkt av före detta lärare i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Under studenttiden i somras utsatte en före detta lärare en av sina tidigare elever för en våldtäkt i Gävle. Mannen döms nu till fängelse.

Läraren och eleven hade stämt träff för att prata om varför läraren sades upp från sin anställning på skolan några månader innan. Den äldre mannen kom hem till eleven berusad, ”ovanligt glad och på”, står det i domen.

Under samtalet i soffan ska läraren ha närmat sig eleven. Denne berättar i förhör att han kom för nära och att det blev obehagligt. När mannen tog på elevens underliv fick hon nog och mannen fick gå sin väg.

”Mannen borde ha förstått”

Under rättegången har inget framkommit som kan ha gett läraren intrycket av att eleven samtyckt till mannens agerande – tvärtom. Eleven tog avstånd.

Gävle tingsrätt anser att åldersskillnaden inte kan ha undgått mannen och att han bör ha förstått att hans agerande inte varit välkommet.

Mannen döms för mindre grov våldtäkt till fängelse i ett år och ska även betala 160 000 kronor till eleven i skadestånd för kräkning, sveda och värk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.