Pär Sundström har opererats flera gånger i ansiktet efter olyckan som höll på att kosta honom livet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet följer vi med ut på björnjakt och hör Pär Sundström berätta om nära döden-upplevelsen. Foto: SVT/Fredrik Larsson

Ett år efter björnattacken: ”Höll på att kosta mig livet”

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera år av rekordhöga björnbestånd ser man nu en minskning av antalet björnar i landet – ett resultat av ökad jakt. Men med fler jägare och hundar i skogen ökar också risken för olyckor.

Förra året skadades Pär Sundström allvarligt av en björnhona. Trots det kommer han att delta i årets jakt.

– Man kan inte bo i skogen och vara rädd för björn.

Det var under fjolårets björnjakt som jägaren Pär Sundström och hans son angreps av en björn i de hälsingländska skogarna utanför Ljusdal. Pär skadades allvarligt och har sedan händelsen opererats flera gånger.

Trots det är han medveten om att olyckan hade kunnat sluta mycket värre.

– Jag trodde att jag hade koll på läget, men det är ögonblicksverk ifrån och så visar det sig att man inte hade koll på läget alla gånger, säger han.

– Det höll på att kosta mig livet men det gick bra.

På onsdagen gick årets licensjakt på björn av stapeln och Pär Sundström var redo att jaga igen, bara ett år efter mötet med björnen.

– Man kan inte vara rädd för björn och bo i skogen, det blir ju skevt.

”Några olyckor varje år”

Det svenska björnbeståndet har ökat stadigt sedan björnen fridlystes under 1920-talet. Och med fler björnar i skogen har också jakten ökat.

I år ska nästan 500 björnar fällas under jakten som pågår från den 21 augusti till och med den 15 oktober.

– Det är några jägare varje år som blir anfallna och attackerade av björn i samband med jakten, säger jaktledaren Johan Henriksson.

Framförallt handlar det enligt jaktledaren om skadeskjutna björnar som går till attack. Jägarförbundet menar att björnjakten är särskilt farlig och rekommenderar nya och oerfarna jägare att gå en särskild björnjaktsutbildning.

– Det som skiljer björnjakten från övrig jakt är ju att en björn kan bli arg och irriterad, och bli en fara för jägaren, säger Johan Henriksson.

– Det är viktigt att det blir ett direkt dödande skott och inga chansskott, inga snabba påskjutningar.

”Jag såg för jävlig ut, men jag är ju inte så snygg nu heller”, säger Pär Sandström. Foto: SVT/Fredrik Larsson

BJÖRNBESTÅNDET

Björnen fridlystes 1927 efter att ha varit nära utrotning. 1930 bedömde man att det fanns 130 björnar i Sverige – i dag beräknar man att det finns runt 2 450 stycken.

Eftersom björnen är fridlyst får den endast jagas under noga kontrollerade former, genom skyddsjakt eller licensjakt. I år får totalt 486 björnar fällas mellan den 21 augusti och den 15 oktober, vilket är något färre än i fjol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.