En björn på en sten i skogen. Till höger Ellinor Sahlén, rovdjurshandläggare, i en svart tröja och glasögon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns ett rekordintresse för åtel inför årets björnjakt. Ellinor Sahlén, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Västerbotten, berättar varför. Foto: Mikael Fritzon/TT/Tommy Forsgren/SVT

Nu startar björnjakten – rekordintresse för åtel

Publicerad

På onsdagen startade licensjakten på björn i Sápmi.

Jakten får pågå mellan den 21 augusti och 15 oktober.

Totalt får 353 björnar fällas gentemot 501 förra året.

Nu har licensjakten på björn dragit igång och den pågår från och med 21 augusti fram till 15 oktober eller tills beslutat antal björnar har blivit fällda.

Siffror från Länsstyrelsen visar dock att det är färre björnar som får fällas i år mot tidigare år, rapporterar Sameradion.

I Norrbotten får 24 björnar fällas gentemot 70 förra året, 48 björnar får fällas i Västerbotten gentemot 79 förra året och i Jämtland får 121 björnar fällas vilket är en minskning mot förra årets 185 björnar. I Västernorrland och Dalarna får 80 björnar fällas.

Totalt får 486 björnar fällas i landet och 353 av dem i Sápmi.

Stort intresse för åtel

Inför årets björnjakt har det blivit ett rekordintresse för åtel, alltså platser där man använder mat för att locka till sig björn. I år har fler än 1 480 åtlar anmälts i landet och i Västerbotten har 200 björnåtlar registrerats hos länsstyrelsen.

– Sedan förra året får man släppa hund på åtel. Det medför att många fler vill jaga, säger Ellinor Sahlén, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen till SVT Västerbotten.

Du kan följa hela björnjakten i siffror på SVT:s specialsida om björnjakten.

Vad är åtel?

Åtel är föda som har placerats ut av människor för att locka eller göda vilt.

En åtelplats används för jaktliga ändamål. Det är vanligt att man jagar vildsvin och räv på en åtelplats.

På en foderplats ska djuren alltid få äta i fred.

Källa: Svenska Jägareförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.