Följ med i 22-åriga Johanna Norbergs vardag. Jobb i Järvsö, familj runt om i kommunen och ett brinnande intresse för folkrace genomsyrar hennes liv. Foto: Malin Eirefelt/SVT Gävleborg

Hon är skattehjälte i Ljusdals kommun – familj och folkrace håller Johanna kvar

Uppdaterad
Publicerad

Det är hög inflyttning till Ljusdal, men många, särskilt unga, flyttar också därifrån. Trots en positiv inflyttningstrend minskar befolkningen på grund av höga dödstal och relativt låga födelsetal. Så människorna som bor där behövs verkligen, både som arbetskraft och skattebetalare. En av dem som stannar kvar i Ljusdal är 22-åriga Johanna Norberg.

2020 flyttade över 700 personer från Ljusdals kommun och den största gruppen är de mellan 20 och 24 år.

– Vi vill ju helst att så många som möjligt stannar hos oss, säger Nicklas Bremefors, Ljusdals kommunchef.

Dagens glesbygd i Gävleborgs och Jämtlands län

– Jag förstår varför de flyttar. Många vill plugga och resa, säger 22-åriga Johanna Norberg.

Högre utbildningar och fler jobb behövs

Ljusdalsbon Johanna Norberg utbildade sig till CNC-operatör i hemkommunen efter studenten och jobbar på ett industriföretag i Järvsö. Men alla hennes kompisar har inte valt samma väg – det är många som har flyttat därifrån.

– Jag tror att vissa hade stannat om det fanns utbildningar på högre nivå och andra typer av jobb här, säger Johanna Norberg.

Självkritisk kommunchef

Nicklas Bremefors är Ljusdals kommunchef.

– Vi vill ju helst att så många som möjligt stannar hos oss, säger han.

Han tycker att alla unga som stannar är jätteviktiga för kommunen, men att man inte ska vara rädd för att unga flyttar till andra städer för att utbilda sig. Det viktiga, menar han, är att Ljusdals kommun är en tillräckligt attraktiv plats för att de unga ska vilja flytta tillbaka till efter studierna. 

– Vi vill kunna erbjuda eftergymnasiala utbildningar lokalt och där kan vi utvecklas, säger Nicklas Bremefors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dagens glesbygd i Gävleborgs och Jämtlands län

Mer i ämnet