Fiskodlingen ska börja byggas under våren Foto: Arkiv

Fiskar i Ljusdal kan skapa 200 nya jobb

Publicerad

Ljusdals kommun har nu skrivit markanvisningsavtal om ett sex hektar stort område med Cibum AB som vill starta fiskodling i Ljusdal.

– Det handlar om ett stort antal arbetstillfällen, det är jätteroligt, säger Stefan Wennerstrand, VD Närljus.

SVT har tidigare berättat om Ljusdals planer på att locka företagare till kommunen för att starta fiskodlingar.

– Vi har under två års tid arbetat för att locka hit en aktör som vill arbeta med landbaserad fiskodling, det är kul att se att entreprenörer nu vill satsa här, säger Stefan Wennerstrand.

Man planerar att bygga sju moduler som var och en kräver en personalstyrka på 20-30 personer. Den första modulen kommer börja byggas under första eller andra kvartalet i år. Den sjunde ska byggas senast 2021.

Tusentals ton fisk

Första etappen av investeringen är en cirkulär fiskodling på 2 000 ton regnbåge om året. I slutändan beräknar man att produktionen ska ligga på 14.000 ton fisk årligen.

– Det är svårt att veta exakt hur många jobb det blir, allt är inte klart. Det beror på hur mycket av produktionen man gör på platsen som rensning, förädling och så vidare. Men det handlar om ett stort antal arbetstillfällen, det är jätteroligt, säger Stefan Wennerstrand.

Platsen som det nu har skrivits avtal om är industriområdet Bränta i Ljusdal.

Har kommunen något att förlora på det här, har man investerat stora pengar i projektet?

– Nej, det kan möjligvis bli kringkostnader som nya vägar och infrastruktur som kommunen får betala, säger han.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Bolaget som vill starta fiskodlingen

Cibum AB är ett bolag som är under bildande och är ett systerbolag till Blå Eken AB, som bland annat har lägenhetshotell i Vemdalsskalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.