Inventering av havsmiljöer i Östersjön fotsätter utanför Gävleborgskusten Foto: SVT

Forsatt inventering av havsbottnar vid Gävleborgskusten

Uppdaterad
Publicerad

För andra året i rad har Länsstyrelsen Gävleborg genomfört omfattande inventeringar av Gävleborgs havsbottnar.

Syftet har varit att identifiera områden med särskilt höga naturvärden och som är viktiga livsmiljöer för exempelvis fisk och sjöfågel som finner både mat och skydd bland undervattensväxterna.

– Fram till nu har kunskapen om vad som finns under ytan varit bristfällig, men det här gör att vi tagit ett stort steg för att öka vår kunskap om länets havsmiljöer. Inventeringarna visar var artrika områden av djur och växter finns i havet, något som är väldigt viktigt för att vi ska kunna identifiera områden med särskilt höga naturvärden, säger Carolyn Faithfull, marinbiolog på Länsstyrelsen Gävleborg.

Olika metoder

Inventeringarna av bottenvegetationen har gjorts bland annat genom videokartering, sonar, bottenhugg och dykning. Resultatet kommer att publiceras i tre rapporter under våren 2019.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.