Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Forskare: ”Normen inom polisen grund för sexismen”

Uppdaterad
Publicerad

Det är den svenska poliskårens normer som ligger till grund för händelser som den i Hälsingland där en julfest hade sexistiska inslag. Det menar Malin Wieslander som länge har forskat på polisens värdegrund.

– Att bara säga ifrån om skämt gör att man rubbar gemenskapen och det får konsekvenser för den enskilde.

I händelsen kring polisens julfest i Hälsingland, där polisen anmälde sig själva, ser polisforskaren Malin Wieslander två fenomen som hon känner igen från sin forskning: Rädslan att exkluderas och tystnadskulturen.

– Det är inte lätt att säga emot om man uppfattar något som olämpligt, särskilt om man är i en underordnad position, som till exempel kvinna eller sexuell minoritet. Då är det ännu viktigare att se till att inkluderas. Därför är det inte konstigt att kvinnliga poliser gick med på att stå på scenen och själva bidra till kulturen, säger hon.

”Strävan efter mångfald tonats ner”

När Malin Wieslander 2014 kom med sin avhandling beskrev hon den norm hon hade sett inom kåren med följande ord:

”Manlig, vit, svensk, heterosexuell och sekulär.”

När hon i dag får frågan om normen har förändrats svarar hon:

– Polisens strävan efter ökad mångfald har tonats ner och förändringen är blygsam, men det finns en större möjlighet efter #metoo att få ett erkännande för att normen kan utgöra ett problem.

Tystnadskultur eller inte?

I rapporteringen kring fallet i Hälsingland har en lokal polischef ifrågasatt om kåren verkligen lever i en tystnadskultur. Dessa poliser bör ställa sig två frågor, säger Malin Wieslander.

– Den ena är om man verkligen har insyn i allt och den andra om man verkligen har jobbat för att få till en förändring. Svarar man nej på någon av dessa frågor har man hittat svaret på om det finns en tystnadskultur eller inte.

Att en medarbetare väljer att gå ut på sociala medier är i sig ett tecken på tystnadskultur, menar Malin Wieslander.

– Polisen som larmade gick ut i sociala medier och inte till chef. Finns det inget gehör internt när man uttrycker en synpunkt, så vänder man sig externt för att få stöd.

”Använd lönen för att förändra kultur”

För att få till en förändring i kulturen måste polischefer nu ta offentligt avstånd från sexismen och premiera medarbetare som vill förändra kulturen.

– Lönen kan användas för att bryta tystnadskulturen. Chefer som ger lönepåslag till medarbetare som inte säger ifrån och flyter med kan istället ge de högsta påslagen till de som påtalar problem och kommer med bästa förändringsidén istället.

Vet du mer om händelsen? Mejla till tipsaoss@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.