Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sara Hornborg, forskare med inriktning på sjömat på svenska forskningsinstitutet RISE, svarar i klippet på tre frågor om strömmingskrisen. ”Det är dags att ta i med hårdhandskarna”, säger hon. Foto: SVT

Forskaren om strömmingskrisen: ”Det är dags att ta i med hårdhandskarna”

Publicerad

Sjömatforskaren Sara Hornborg svarar på tre frågor om hur hon anser att strömmingskrisen i Bottenhavet hanteras av myndigheterna.

– Det är dags att ta i med hårdhandskarna, säger hon.

Strömmingen har varit en viktig näringskälla så länge folk bott längs Norrlandskusten. Nu fiskas bestånden urskiljningslöst, och över 90 procent av fångsten blir till djurfoder. Bidrag och regler styr medvetet eller omedvetet fisket mot storskaligt industrifiske, medan kustfiskare och surströmmingsproducenter får kämpa för att överleva.

Starkt kritisk

I videon svarar Sara Hornborg, forskare med inriktning på sjömat på svenska forskningsinstitutet RISE, på tre frågor om strömmingskrisen. Hon är starkt kritisk till att så lite görs.

– Krisstöd utan att ta tag i det stora som händer är som misslyckad konstgjord andning, säger Sara Hornborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.