Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD). Porträttbild på kristdemokraten Peter Kullgren. Han har kostym och tittar snett förbi kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) ska se över krisbidraget till fisket. I klippet hör du honom bland annat om hur han ser på möjligheten att ändra reglerna så att alla kan söka det ekonomiska stödet. Foto: SVT

Landsbygdsministern om det uteblivna stödet: ”Det får jag se över”

Publicerad

Krisbidraget till fisket som kompensation för höga bränslepriser tillkom under den förra regeringen. Nu ligger ansvaret hos nuvarande landsbygdsministern Peter Kullgren, som tycks omedveten om problemet att reglerna sätter stopp för vissa att söka.

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) hävdar att alla fiskare kunnat söka krisstödet, och tycks omedveten om att kustfiskare i Norrland kommit fram till att det är meningslöst.

– Det får jag se över, säger han.

I klippet ovan hör du Peter Kullgren (KD) om ekonomiska stödet och om hur han ser på det storskaliga fisket.

”Flera hot mot strömmingen”

När det gäller krisen för strömmingen och det storskaliga industrifisket tycks Peter Kullgren inte helt övertygad om att industritrålarna är det huvudsakliga problemet. Kullgren nämner utöver fisket även sälar och skarvar som potentiella hot mot strömmingen.

– Det är märkligt att inte strömmingen växer som den gjort tidigare och att vi inte har så stora strömmingar längre, säger Peter Kullgren (KD) och hänvisar till att det pågår ett projekt fram till 2027 som ska utreda vad man ska göra åt situationen.

I klippet nedan svarar forskaren Sara Hornborg på tre frågor om strömmingskrisen:

Sara Hornberg, forskare med inriktning på sjömat på svenska forskningsinstitutet RISE, sitter framför fönster. Hon tittar snett förbi kameran. Hon har halvlångt mörkt hår och grön tröja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sara Hornborg, forskare med inriktning på sjömat på svenska forskningsinstitutet RISE, svarar i klippet på tre frågor om strömmingskrisen. ”Det är dags att ta i med hårdhandskarna”, säger hon. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.