Foto: SVT

Hemliga planer – försvaret köper tillbaka bergrum i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Försvaret köper tillbaka sitt gamla bergrum i Järvsta i Gävle. Fortifikationsverket är dock hemlighetsfulla med planerna för anläggningen.

Bergrummet från 1950-talet är åter försvarets efter att ha varit i kommunal och privat ägo sedan mitten på 1990-talet, det bekräftar Fortifikationsverket till SVT, men några ytterligare frågor besvaras inte.

Fortifikationsverket har köpt anläggningen av företaget Fiberdata som 2009 satsade stort på att en säkert serverhall med moderna kontorslokaler. Verksamheten lades dock ned för ett år sedan

– Det föll inte ut som man tänkte. Det var en för dyr etablering, säger Mats Devert, vd på Fiberdata.

Vill åt skogsmarken också

Fortifikationsverket vill också köpa kommunens mark ovanpå bergrummet. Kommunstyrelsen måste dock godkänna att detaljplanen som endast tillåter naturmark rivs upp.

– Det finns inga egentliga naturvärden. Det är en stenbacke med lite träd på som inte används för något särskilt ändamål, säger Lars Wedlin, planeringschef vid Gävle kommun.

SVT besökte bergrummet 2009, se klippet nedan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.