• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Gift i vattnet i Gävle – nu ska det renas

Publicerad

Miljögiftet PFAS har påträffats i Gävles dricksvattentäkt. I en helt nyborrad brunn i Valbo utanför Gävle har nivåer uppmätts som ligger väldigt nära Livsmedelsverkets gräns för krav på åtgärd.

SGU, Sveriges geologiska undersökningar, har tagit prover i fyra av Gästrike Vattens brunnar och hittat PFAS i samtliga, däremot har nivåerna inte bedömts som alarmerande höga. Men i den nya brunnen har nivåerna visat sig vara betydligt högre.

– Vi kan i nuläget inte koppla det här till en specifik källa tyvärr. Det är många gamla synder som bidragit till det här genom åren, säger Julia Tirén – Ström, processingenjör på Gästrike Vatten.

Gränsen för tillåtna halter sänks

Studier på försöksdjur har visat att höga halter kan ge leverskador och påverkar immunförsvaret och reproduktionsförmågan. Nu ska Gästrike Vatten undersöka hur man på bästa sätt renar dricksvattnet då man riskerar att hamna över den tillåtna gränsen. Livsmedelsverket planerar att inom kort sänka gränsen för vad som anses vara tillåtna halter av PFAS.

– Vi kommer att titta närmare på vilken reningsmetod vi ska använda då det beror på vad som passar vårt vatten just här i Gävle. Den nya brunnen tas inte i bruk förrän vattnet är godkänt så ingen behöver vara orolig för att använda det vatten som vi levererar.

Vad är PFAS?

PFAS är ett samlingsnamn för giftiga, högflourerande ämnen som förekommer i bland annat brandsläckningsskum, rengöringsmedel samt impregnerade textilier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.