En kvinna med down syndrom ligger i vitt nattlinne på en säng i en instutition.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när ”Landet runt” besöker fotoutställningen som visar bilder från inspelningen av dokumentärfilmen. Foto: Ur filmen ”Det kunde varit vi”.

Glada Hudik-teatern gör mörk historia till dokumentärfilm: ”Vi grät ibland”

Uppdaterad
Publicerad

Glada Hudik-teatern är aktuell med en ny dramadokumentär. Filmen tar med tittaren till ett av Sveriges historias mörkaste kapitel – hanteringen av människor med funktionsvariation i början på 1900-talet.

”Vi grät ibland då vi spelade in filmen, då allt kändes så verkligt. Vi gör filmen för att hedra de som drabbades och för att berätta deras historia”, skriver skådespelaren Emma Örtlund i ett pressmeddelande.

I dramadokumentären ”Det kunde varit vi” reser skådespelarna Ida Johansson och Emma Örtlund tillbaka i tiden. De tar oss från invigningen av rasbiologiska institutet i Uppsala 1922, till Vipeholmsanstaltens sockerexperiment på människor med funktionsvariation.

”Ledsen när jag förstår att det hänt på riktigt”

Skådespelarna har träffat anhöriga, forskare och experter för att ställa frågor och försöka förstå hur det var för funktionsvarierade personer förr i tiden.

”Det var tufft för mig att göra den här filmen. Det kändes i mitt hjärta. Jag blir ledsen när jag förstår att det här har hänt på riktigt i Sverige”, skriver Ida Johansson i pressmeddelandet.

Dramadokumentären blev fotoutställning

Fotografen Magnus Laupas har under inspelningen knäppt bilder på de medverkande som resulterade i en utställning. ”Landet runt” programledaren, Henrik Kruusval, besökte nyligen Hudiksvall och fick en guidad tur av fotoutställningen.

Biopremiären äger rum den 11 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.