”Jag vill bara kunna ta mig ut själv med hjälp av en elrullstol. Åka ner till centrum eller ta mig till IP och träffa bandygrabbarna, jag är materialare för laget”, säger Hans Johannesson som sitter fast tre trappor upp i ett hus utan hiss efter en stroke. Foto: SVT

Fången i sin egen bostad – Hans måste bäras ner för trapporna

Publicerad

Hans Johannesson drabbades av en stroke för ett år sedan och behöver nu hjälp med det mesta. Han sitter fast tre våningar upp i ett hus utan hiss i Skutskär och måste bäras ner när han ska ut. Och någon förtur till en lämplig lägenhet finns inte i Älvkarleby kommun.

– Jag skulle vilja ha en lägenhet på nedre plan eller där det finns hiss så att jag kan ta mig ut själv, säger Hans Johannesson.

En enkel önskan kan tyckas, att slippa vara fången i sin egen bostad. Hemtjänsten kommer minst sex gånger om dagen och hjälper till med mat, städning, dusch och toalettbesök. Efter den första akuta sjukhusvistelsen hamnade han på ett korttidsboende i Skutskär i mars.

Bärs ner för trapporna

– I juni gick det inte att förlänga längre sa de, andra behövde platsen bättre. Sedan dess har jag suttit här framför tv-n eller legat i sängen, säger Hans Johannesson.

Måndag, onsdag och fredag åker han in till Gävle för att träna på sin rörlighet. Men att ta sig ner för trapporna är inte enkelt. Det behövs två personer för att bära ner honom till färdtjänstbilen. SVT är med och tar tid. Ganska precis 15 minuter tar det för de två chaufförerna att bära ner Hans Johannesson med hjälp av en liten hjälpmotor. När han ska upp igen används en så kallad trappklättrare.

Medicinsk förtur finns inte

Det kommunala bostadsbolaget Älvkarlebyhus förvaltar 1 000 lägenheter. Men det flesta är byggda då hiss inte var standard, och någon förtur finns inte heller att få för Hans Johannesson. Kommunens omsorgsförvaltning hjälper till med hemsjukvård och bostadsanpassning. Men inte med hjälp att ge Hans Johannesson en ny lägenhet.

– Jag kan förstå frustrationen och sätta mig in i situationen. Men vi äger inte rådighet över de andra fastighetsägarnas hyresbostäder, omsorgsförvaltningen kan inte säga till dem att ordna en bostad, säger Lena Isokiväle, tf förvaltningschef Älvkarleby kommun.

– Vi ser att det finns ett behov av tillgängliga bostäder och för en diskussion om vi skulle kunna använda oss av medicinska förtursregler. De finns inte i dag, men vi diskuterar en sån lösning, säger Lena Isokiväle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.