Janne Olsson från Älvkarleby Sportfiskeklubb är kritisk till Länstyrelsen bedömning gällande skyddsjakt. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Sportfiskeförening kritisk till skyddsjakt på skarv

Publicerad

Länsstyrelsen har beviljat skyddsjakt på 30 skarvar inom Billuddens Naturreservat. Alldeles för lite anser Älvkarleby fiskevårdsområdesförening som är kritiska till det lågt beviljade antalet. Man anser att det vittnar om en okunskap om vilka omfattande skador skarven orsakar.

– Det är totalt verkningslöst. Det är för stunden som det har en viss effekt. Men det är helt värdelöst på sikt och man måste göra något annat, säger Janne Olsson på Älvkarleby sportfiskeklubb.

Med på EU:s lista över skyddade fåglar

Billudden utgörs av flera uddar och öar i Dalälvens utlopp och skarvarnas framfart har satt sina spår genom åren, både på fisket samt omkringliggande natur. Fiskarnas plastmärkning har påträffats i skarvkolonier i närområdet vilket tyder på att en stor mängd fisk aldrig når själva havet utanför mynningsområdet.

– Skarven är listad i EU’s fågeldirektiv och det gör att vi inte kan bevilja någon mer omfattande jakt än just skyddsjakt, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på Länsstyrelsen.

En skicklig fiskare som äter allt

Fiskevårdsföreningen i Älvkarleby ansökte om att få bedriva skyddsjakt på 250 fåglar men fick endast tillstånd för 30 stycken. Dessutom får skyddsjakten endast bedrivas som skrämselmetod i syfte att få skarven att inte leta efter mat i känsliga områden för fisk under en särskilt känslig tid.

– Skarven är en extremt stor fågel. Det är en toppredator. Den är dessutom extremt duktig på att fiska och lär sig hela tiden nya metoder för att komma åt fisken, säger Janne Olsson.

Fakta skarven

Fynd från skarv i Sverige är inte äldre än från 1800-talet. Under slutet av 1800-talet utrotades skarven i Östersjön eftersom de ansågs äta upp all fisk och var ett problem för fisket. 1938 etablerades en koloni i Danmark och 1948 etablerades en koloni i Sverige i Kalmarsund. Eftersom det är en art som lätt anpassar sig så kan de också snabbt spridas. Nu häckar de längs hela Sveriges kust.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.