De oväntade skadorna från svamparna Sydowia och Diplodia hittades i nordöstra Hälsingland och har lett till att Skogsstyrelsen, Sveriges lantbruksuniversitet, Holmen, SCA, Sveaskog och Önnesjöstiftelsen valt att avsätta 1,75 miljoner kronor för att tillsammans kartlägga 100 contortabestånd i Jämtland, Västernorrland och Gävleborg.
Importerades från Nordamerika
Den nordamerikanska tallen började användas i stor skala i Sverige på 1970-talet och beräknas växa på 550 000 hektar skogsmark, främst i mellersta delarna av landet.
Contortan är viktig för skogsbolagen då den växer snabbare än svensk tall. Uppfattningen är att den trivs bättre på torrare marker och har setts som motståndskraftig mot angripare, det gör att Holmens skogsskötselchef Olov Norgren ser att undersökningen, som är den största som gjorts, är betydelsefull eftersom skadorna i Hälsingland uppvisades på just torr mark.
Projektet pågår under tre år. När inventeringen som görs av Skogsstyrelsen är klar ska forskare från SLU analysera de hårdast drabbade bestånden.