Nils Frank studerar barr på skadad contortatall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här trädet mår inte alls bra.” Följ med på skadejakt och hör Nils Frank från Skogsstyrelsen om vad han har sett hittills. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Historiskt stor hälsokontroll på tallar: ”Påverkar oss alla”

Publicerad

I fjol upptäcktes för första gången att en ofarlig svamp orsakade skador på contortatallar. Nu undersöks hundra bestånd i tre län.

– Det är alltid oroande när skogen inte mår bra, säger Nils Frank, skadesamordnare på Skogsstyrelsen.

De oväntade skadorna från svamparna Sydowia och Diplodia hittades i nordöstra Hälsingland och har lett till att Skogsstyrelsen, Sveriges lantbruksuniversitet, Holmen, SCA, Sveaskog och Önnesjöstiftelsen valt att avsätta 1,75 miljoner kronor för att tillsammans kartlägga 100 contortabestånd i Jämtland, Västernorrland och Gävleborg.

Importerades från Nordamerika

Den nordamerikanska tallen började användas i stor skala i Sverige på 1970-talet och beräknas växa på 550 000 hektar skogsmark, främst i mellersta delarna av landet.

Contortan är viktig för skogsbolagen då den växer snabbare än svensk tall. Uppfattningen är att den trivs bättre på torrare marker och har setts som motståndskraftig mot angripare, det gör att Holmens skogsskötselchef Olov Norgren ser att undersökningen, som är den största som gjorts, är betydelsefull eftersom skadorna i Hälsingland uppvisades på just torr mark.

Olov Norgren lutad mot ett träd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Dör de?” Hör Holmens skogsskötselchef Olov Norgren om vad han tror att undersökningen kan leda till. Foto: Pressbild

Projektet pågår under tre år. När inventeringen som görs av Skogsstyrelsen är klar ska forskare från SLU analysera de hårdast drabbade bestånden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.