Högskolan i Gävle får dela 12 miljoner med fyra andra lärosäten för att satsa på forskning om digital teknologi. Foto: SVT

Högskolan i Gävle får miljoner av Vetenskapsrådet

Uppdaterad
Publicerad

Projektet som pengarna skall användas, till ska utveckla en ny forskarskola kring digitala teknologier i utbildning.

– Roligt, spännande och utvecklande, säger Göran Fransson, professor i didaktik vid Högskolan i Gävle och den som representerat högskolan i arbetet med ansökan.

Forskarskolan för digitala teknologier i utbildning – förkortad GRADE – ska vara en nationell forskarskola planerad för att anta 12 doktorander år 2018.

Ska bli centrum

Den långsiktiga ambitionen med GRADE är att verka som ett nationellt centrum för forskning om digital teknologi i utbildning, med antagning av doktorander vartannat år och ett program för post-doc-anställningar.

– Forskarskolan stärker ytterligare området utbildningsvetenskap och den forskning, undervisning och samverkan som sker kring digitalisering och lärande vid högskolan, säger Göran Fransson.

Fem högskolor i landet får pengar

Förutom Högskolan i Gävle ingår Mittuniversitetet, KTH, Göteborgs Universitet, Högskolan Väst samt Umeå universitet som är värduniversitet och samordnare för projektet.

Om Vetenskapsrådet

Vetenskapsrådet är en myndighet under Utbildningsdepartementet, som har en ledande roll att utveckla svensk forskning av högsta vetenskapliga kvalitet och därmed bidra till samhällets utveckling.

Utöver finansiering av forskning är myndigheten rådgivare till regeringen i forskningsrelaterade frågor och deltar aktivt i debatten för att skapa förståelse för den långsiktiga nyttan av forskningen.

Vetenskapsrådets uppdrag:

  • fördela medel till forskning
  • identifiera forskningsområden för strategiska satsningar i samråd med andra forskningsfinansiärer
  • arbeta med analys, utvärdering och strategiska frågor som rör forskning och forskningsfinansiering i ett nationellt och internationellt perspektiv
  • främja kommunikation mellan forskare inom olika områden, och mellan forskare och det övriga samhället
  • främja mång- och tvärvetenskaplig forskning
  • göra forskningsresultat tillgängliga och se till att de når de områden i samhället där de kan komma till nytta, till exempel inom utbildning, sjukvård och i näringsliv
  • ge råd till regeringen i forskningspolitiska frågor
  • sträva efter ökat nationellt och internationellt samarbete och utbyte inom forskningssamhället
  • ha ett övergripande ansvar för frågor som rör etiska krav på forskningen
  • verka för jämställdhet mellan kvinnor och män i forskarsamhället
  • öka förståelsen för grundforskningens betydelse i samhället

Källa: Vetenskapsrådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.