Hon mobbades i vuxen ålder

Uppdaterad
Publicerad

Mobbning förknippas kanske i första hand med att det är barn som blir utsatta, men det är inte ovanligt att vuxna också blir mobbad. SVT Gävleborg har träffat en kvinna som utsattes för mobbning under sin utbildning.

Hon var 26 år gammal och hade hunnit gå några månader på sin utbildning när hon i förtroende berättade för två klasskamrater om sitt tidigare liv, något hon senare skulle få ångra. 18 år gammal dömdes hon till rättpsykriatrisk vård efter en misshandel.

– När det där kom ut i klassen var det som att vända på en hand. Från att ha verkat vara omtyckt så var det plötsligt som att alla bokstavligt talat avskydde mig.

Varken lärare eller rektor gjorde något åt mobbningen. I stället försökte de få ut hennes journaler inom psykvården för att, som hon själv säger, försöka få henne avstängd från utbildningen. Men hennes före detta läkare agerade och stoppade försöken.

– Det reddes ut till den del att de inte stängde av mig. Det var det de ville göra, att jag skulle hoppa av utbildningen. Problemet var ju att det inte fanns något att gå på. Och de redde aldrig ut själva mobbningssituationen som faktiskt var. Jag var fortfarande inte välkommen i klassen.

Lagt det bakom sig

Det har gått åtta år sedan hon tog examen och kunde lämna det värsta bakom sig. Då bestämde hon sig för att plågorna i stället skulle ge henne styrka och bli till hennes fördel.

I dag har hon eget företag är gift och har barn. Hon kommer aldrig acceptera att bli mobbad igen.

– Hade det här varit i dag hade jag kontaktat både den ena och den andra för att få stopp på det.

SVT granskar mobbning i skolan

SVT Nyheter granskar mobbningen i skolan i samband med realityserien ”Morgans mission” som har premiär i kväll, 5 oktober.

I vår granskning vill vi gärna ta del av dina berättelser och upplevelser: Har du blivit mobbad? Har du mobbat? Oroar du dig för barnen? Berätta för oss på SVT Nyheter Gävleborgs Facebook-sida, eller via Twitter genom hashtagen #mobbning.

Det går också bra att maila oss på: gavleborg@svt.se

  • Morgans mission

I serien ”Morgans mission” får man följa skådespelaren Morgan Allings kamp mot mobbning och kränkningar. Tillsammans med en av landets främsta forskare i området tar Morgan sig an en helt vanlig 8:e klass och lär dem om mobbning.

Serien är i fem delar och sänds på måndagar klockan 20.00 i SVT1 och SVT Play.

Här kan du läsa mer om programmet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.