Kvinna står i en trädgård

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är fruktansvärt – man har ingenting att säga till om”, säger Gunilla Lindholm, en av de boende i byn som kan bli granne med en solcellspark i Rörberg. Foto: Arvid Jansson

Solcellsplaner oroar boende i Rörberg: ”Hela byn blir förstörd”

Publicerad

Om Gävle flygplats läggs ner kan Sveriges största solcellspark byggas i Rörberg.

– Osäkerheten gnager hela tiden, säger Gunilla Lindholm, boende i Rörberg.

Beslut i kommunfullmäktige om Gävle flygplats framtid dröjer. Ärendet återremitterades för ny beredning och kommer upp som ett ärende igen vid kommunfullmäktige i september.

Samtidigt väntar boende i Rörberg på besked om vad som i så fall ska hända med den kommunala mark som flygplatsen ligger på.

Det tyska solenergiföretaget Ib Vogt vill etablera en stor solcellspark på flygplatsområdet.

– Hela byn hade blivit förstörd. Vi bor ute på landsbygden av en anledning, säger Peter Eriksson, boende i Rörberg.

Tidigare avtal har löpt ut

Gävle kommun menar att de inte förhandlar med Ib Vogt eller andra intressenter i väntan på beslut om flygplatsen. Kommunen har tidigare slutit ett intentionsavtal med det tyska företaget om att arrendera ut marken för solcellsetableringen.

Intentionsavtalet har löpt ut, men det finns fortfarande politiskt intresse för solcellsparken.

– Efter att fullmäktige fattat sitt beslut i september och då tycker vi att en solcellspark skulle kunna vara en intressant del att titta på just på Rörberg, säger Daniel Olsson (S).

Vid ett samråd i höstas presenterade Ib Vogt sina planer för byborna i Rörberg.

– Jag skulle ha ett tre meter högt staket runt hela min mark. Det blir som att leva i ett fängelse. Man hoppas in i det sista att det inte blir av, men jag orkar inte tänka på det, säger Gunilla Lindholm.

Blond, ung politiker med blå skjorta blir intervjuad av SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så svarar kommunalrådet Daniel Olsson (S) på om solcellsplanerna kommer att drivas efter beslut om Gävle flygplats. Foto: Amanda Alvarsson/ SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.