• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Pelle Stensson flyger brandbevakningsplanet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har inga marginaler kvar.” Här lyfter brandbevakningsplanet från det minder fältet i Storvik. Nu har piloterna ett nytt förslag som gör att de kan samexistera med en elledning över Rörberg. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Brandflyget har flyttat från Gävle – klubben föreslår ny lösning för Rörberg

Publicerad

Flygförbudet har tvingat bort brandflyget från Rörberg men piloterna har nu ett nytt förslag för att kunna komma tillbaka.

– Jag hoppas att de lyssnar på oss för det vi bedriver är något som gynnar hela samhället, säger Pelle Stensson, ordförande i Gävlebygdens flygklubb.

Sedan i höstas råder flygförbud från kommunägda Gävle flygplats i väntan på nytt beslut om framtiden och på måndag är det dags. Då ligger det definitiva nedläggningsförslaget för beslut hos kommunfullmäktige.

Vattenfall vill dra elledningar kopplade till Microsofts serverhallar i regionen över landningsbanan. Det skulle innebära ett rent praktiskt stopp för större flygplan att nyttja flygplatsen men flygklubben föreslår ett upplägg som gör att brandbevakningen, som just nu är i full gång från annan plats, kan vara kvar.

– Ska vi få in ungdomar som senare blir brandflygpiloter måste träningen ske från ett längre fält som det på Rörberg och här har vi redan all infrastruktur med hangarer och så vidare, säger Pelle Stensson.

Hör flygklubben om förslaget till Gävles politiker i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.