Den senaste tidens turbulens inom ambulansen i Gävleborg har lett till det nu finns flera vakanser inom verksamheten. De i sig har tvingat ledningen till att verkligen titta med förstoringsglaset på sommarens bemanning och beredskap.
”Kraftfullare åtgärder än tidigare”
Och nu ställer man en ambulans i Ljusdal under nattetid och dessutom ställs också ambulanser nattetid i området Gävle/Sandviken.
Skulle du säga att de beslut ni fattat är en direkt konsekvens av det personalläge som uppstått den senaste tiden?
– Jag skulle säga att det är en indirekt konsekvens, personalläget har gjort att vi verkligen har behövt granska den beredskap vi har. Det här är en likriktning mot en rimligare beredskap tycker jag, säger Simon Nilsson, tf verksamhetschef för ambulansen i Region Gävleborg, och fortsätter.
– Men personalläget och att vi har ett stort uttag av föräldraledighet under juni till augusti gör att vi måste göra lite kraftfullare åtgärder i år än tidigare somrar.
Fortfarande god patientsäkerhet
Sjukhusledningen och ambulansledningen har hela tiden hävdat att patientsäkerheten inte hotas av bemanningsläget. Hävdar du det fortfarande?
– Ja, det hävdar jag fortfarande. Vi fortfarande en mycket god beredskap och patientsäkerhet skulle jag säga.
Jag tror ändå att det är många som tittar på det här nu som kanske inte riktigt förstår hur det inte kan få konsekvenser för patienterna när man ställer ambulanser. Du kan väl förklara?
– Det är det vi kallar dynamisk styrning. Är det så att Ljusdalsbilen nu är borta i inlandet på ett tidskrävande uppdrag, då har vi möjlighet att flytta ambulansflottan mot nordväst så att vi har täckning även när de är borta.
Viktigaste insatsen är på plats
Vid tillfällen där det faktiskt kommer att behövas två ambulanser snabbt till Ljusdal på en till exempel en trafikolycka, så anser Simon Nilsson att man ändå kommer att klara av det viktigaste.
– För mig är det viktigast att åtminstone ha en ambulans på plast som kan ta hand om och stabilisera de sjukaste på olycksplatsen, i väntan på att en ambulans från Delsbo kommer. Det är den insatsen som är den viktiga. Det är inte längre så att man lastar och kör, utan man lägger mycket tid på plats och där har vi då personal som kan göra det fortsättningsvis, säger Simon Nilsson.
Se hela intervjun här ovan med ambulanschefen Simon Nilsson.