Kommunen tror att arbetssättet där man slår två flugor i en smäll är Sverigeunikt. Bussen rör sig bland 80 hållplatser i kommunen och lånar ut böcker och samlar in avfall som kan vara cancerframkallande, fosterskadande och giftigt för miljö och människor. Det kan röra sig om batterier, smink, sladdar, glödlampor och nagellack till exempel.
– Vi tror att vi är först i Sverige och kanske först i världen med att sammanföra just ett bibliotek och insamling för farligt avfall. Och i och med att vi skaffade det här fordonet i april är det först nu vi haft förutsättningarna att göra nånting extra, säger Per-Arne Andersson, som arbetar på det mobila biblioteket.
Förbränning och återvinning
Turerna sker på måndagar till torsdagar och är ett samarbete mellan tekniska förvaltningen och Hudiksvalls bibliotek. Avfallet samlas in tills lådorna i bussen är fulla, då tas de till återvinningscentralen som förbränner och återvinner materialet.
När SVT följer med det mobila biblioteket till ett par hållplatser utanför Hudiksvall stiger det på flera personer som vill låna böcker.
– Har du lämnat in elavfall?
– Inte på bokbussen, men jag kommer definitivt samla ihop till nästa gång bussen kommer i januari, säger Kicki Wiksten i Lingarö utanför Hudiksvall.
– Den här tjänsten där man kan lämna elavfall, har du använt den?
– Nej jag har inte det, för jag visste inte om den. Men det är en utmärkt service, säger Ingemar Jansson i Lingarö.
Framgång eller ej
I dagsläget vet inte kommunen hur framgångsrikt projektet är för att det är nystartat, men arbetet fortsätter under våren. Planen är att få ut ordet bland annat via Facebook och genom att tala om den nya tjänsten för personer som lånar böcker.