Manlig läkare i arbetskläder

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kommer inte gagna patienterna” – hör vad läkaren Alexander Shalan Ottosson tycker om de nya riktlinjerna för hyrpersonal. Foto: Arvid Jansson/SVT

Läkare kritisk till Gävleborgs nya riktlinjer om hyrpersonal: ”Kommer inte fungera”

Uppdaterad
Publicerad

Region Gävleborg tar krafttag för att minska hyrbemanningen inom vården. Enligt hyrläkaren Alexander Shalan Ottosson i Hofors hotar de nya riktlinjerna läkartätheten på landsbygden.

Hyrpersonal inom vården fasas ut i hela landet. I Gävleborg får inhyrd personal kontrakteras i maximalt fem veckor och enligt ett nytt avtal som träder i kraft den 1 april justeras lönenivåerna.

Syftet är att göra det mer attraktivt vara fast anställd inom regionen och att dra ner på hyrkostnaderna.

Hyrläkare i Hofors tvingas bort

Läkaren Alexander Shalan Ottosson från Stockholm har under de senaste veckorna varit inhyrd på hälsocentralen i Hofors. Han vill vara kvar året ut men i enlighet med de nya bestämmelserna är det inte möjligt. En ny hyrläkare tar nu istället hans plats.

– Det är tydligt för mig varför den här strategin inte kommer att fungera i en bygd som Hofors. Och varför det inte kommer att gagna patienterna. Jag önskar dem all lycka i att rekrytera fast personal, men jag tror det blir svårt, säger Alexander Shalan Ottosson.

Så mycket kostade hyrpersonalen

Gävleborg hade ett nytt rekordår för spenderade kronor på hyrpersonal under 2023. Slutnotan landade på 650 miljoner kronor.

– Vi lägger mindre pengar på sjukvård än vad norska staten gör. Vad får saker kosta? Det vi får för pengarna är god tillgänglighet. Jag tycker att politiker ska vara ärliga och säga att ”Vi kommer att dra ner på kostnaderna och effekten för invånarna är att de kommer att få svårare att träffa en läkare” Så enkelt är det. Det är det som kommer att hända, säger Alexander Shalan Ottosson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.