Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Gävle kommuns utredning visar på stora brister på Fleminggatans vårdboende

Publicerad

Brister i omhändertagandet av boende, dåligt bemötande och ett oväntat dödsfalI. I dag presenterade Gävle Kommun en händelseanalys och utredning angående de allvarliga händelser som inträffat på kommunens vårdboende på Fleminggatan.

I februari lämnade Gävle Kommun in flera anmälningar enligt Lex-Maria och Lex Sarah till Inspektionen för vård- och omsorg – IVO efter allvarliga händelser på vårdboendet. Nu har anmälningarna kompletterats med en så kallad händelseanalys av det inträffade.

Allvarligt

– Den visar på stora brister på många områden som vi definitivt måste fortsätta arbeta med, vi har redan påbörjat det men jag ser mycket allvarligt på det som hänt, säger Magnus Höijer som är sektorchef för Välfärd Gävle.

I ett fall lämnades en boende ensam i en personlyft. En annan utsattes för kvävningsrisk i sängen. Och i en annan händelse råder det oklarheter kring en boende som påträffades avliden i sin säng. Utredningen när det gäller en av boendets avdelningar visar också bland annat på bristande rutiner, kvalitet och bemötande.

Naggar förtroendet

– Naturligtvis förstår jag att den här typen av händelser naggar förtoendet i kanten, säger Eva Älander (S) som är nytillträdd ordförande för omvårdnadsnämnden.

Enligt Magnus Höijer är de fem medarbetare som togs ur tjänst under utredningen nu tillbaka i arbete. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.